PROPAO POKUŠAJ Ovo su zastupnici oporbe koji nisu došli glasovati za smjenu Plenkovića

Andrej Plenković Mostar
Hercegovina.info

Glasovanje o povjerenju premijeru Andreju Plenkoviću potvrdilo je danas da je iza njega većina zastupnika, ali i otkrilo da se na glasovanju nije pojavilo čak 17 zastupnika iz redova oporbe koja je inicirala opoziv, prenosi Index.

Tko sve od oporbenjaka nije došao na glasovanje?

Davor Bernardić (Socijaldemokrati)
Erik Fabijanić (Socijaldemokrati)
Katica Glamuzina (Socijaldemokrati)
Rajko Ostojić (Socijaldemokrati)
Sanja Udović (Socijaldemokrati)
Emil Daus (IDS)
Marin Lerotić (IDS)
Siniša Hajdaš Dončić (SDP)
Ante Kujundžić (Most)
Željko Lenart (HSS)
Natalija Martinčević (Reformisti)
Marijana Puljak (Centar)
Željko Sačić (Hrvatski suverenisti)
Dario Zurovec (Fokus)
Vinko Grčić (nezavisni)
Stjepan Kovač (nezavisni)
Miroslav Škoro (Za pravednu Hrvatsku)

Tko je bio suzdržan?

Milan Vrkljan (Za pravednu Hrvatsku)

Andrej Plenković Mostar

Grbin: To će morati objasniti unutar svojih klubova 

U saboru su bila 74 oporbena zastupnika, a ruku za opoziv dignulo ih je 56. 

"Oni koji se nisu pojavili, a nisu bolesni ili nemaju neki drugi opravdani razlog, to će unutar svojih klubova morati objasniti", izjavio je Peđa Grbin (SDP). "Vladajuća većina je i dalje na 77, i to govori da još uvijek imamo one koji ne vide, ne žele vidjeti, prave se da ne žele vidjeti ili su potpuno svjesni svega i baš ih briga što se s ovom zemljom događa", ustvrdio je.

Na pitanje što govori o oporbi koja ne dođe u punom sastavu na glasovanje o opozivu premijera, Grbin je ponavljao kako ne razumije pitanje.

Grmoja: Nismo ni mislili da je moguće skupiti dovoljno ruku

Na to što oporba nije bila u punom sastavu, Nikola Grmoja iz Mosta ističe kako ionako nisu ni mislili da je moguće prikupiti dovoljno ruku za rušenje premijera.

"Opoziv je instrument kojim oporba upozorava na stanje u društvu, na sve afere, činjenicu da Plenkovićevi suradnici trguju utjecajem i da se on sam spominje kao onaj u čijem je uredu predstavljan sporni softver Gabrijele Žalac... Tako da je oporba napravila sve što je mogla, više od ovoga ne možemo", kazao je.

"Da možemo, onda bismo mi bili vlast", istaknuo je Grmoja dodavši kako je ovo najveći broj glasova koji je oporba prikupila na glasanju za neku inicijativu.

Benčić: Glasali su nedolaskom

Upitana što je s onima koji ne dođu na glasovanje, Sandra Benčić (Možemo) rekla da je to opravdano nekima koji imaju za to zdravstveno opravdanje ili su spriječeni opravdanim obavezama. Ali oni koji to nemaju, dodala je, glasali su nedolaskom.

Benčić je na novinarski upit pojasnila i da se Milana Vrkljana (Pravedna Hrvatska) više neće pozivati na sastanke oporbe i dogovore jer ne može sudjelovati kao član većine u dogovorima oporbe.