Pride i Anti-gay pride: 'Da je bog htio stvoriti pedere stvorio bi Adama i Stevu'

Nažalost poznatiji po pljuvanju, vrijeđanju i okupljanju svakojakih bukača na margini povorke nego po slavljenju seksualnih različitosti, Pride je ove godine okupio i neka poznata lica.

- Došao sam na okupljanje u pratnji svoje kćeri i supruge. Super je, odlično, nadam se da neće biti nikakvih protesta ipak sazrijeva u našem narodu svijest da je to normalno, prirodno i ljudski, da ima ljudi čiji je to život – njihov krvotok, biologija i genetika i to je to, rekao je Rade Šerbedžija.

Povorka je krenula oko tri popodne s Trga žrtava fašizma, praćena kao i svake godine jakim kordonom specijalne policije. Prema nekim procjenama na dva sudionika parade (kojih je bilo između 500- 600) bio je prisutan i jedan policajac.

Na Trgu bana Jelačića iza ograde dočekali su ih sudionici Anti-gay pridea, s hrvatskim zastavama i transparetima među kojima se našla i zastava HČSP-a. Njih je bilo oko dvije stotine a hrabrili su se domoljubnim pjesmama i zvižducima. Prosjek godina na Anti-gay paradi bio je oko šesnaest, a bilo je i djece od kojih dvanaestak godina bez nadzora roditelja. Oko same ograde bilo je nešto starijih «antipatizera» koji su bili rezervirani, piše slobodna dalmacija.

Manji broj turista zatekao se na Trgu u trenutku zaustavljanja povorke Pridea i dok su jedni drugima pjevali, dobacivali i zviždali, japanski su se turisti spašavali bijegom, s ruski su se turisti više zabavljali snimajući mobitelima.

Neke od avanturistički nastrojenih pojedinaca koji su kroz sporedne prolaze i ulice okušali doći do povorke da bi izvikivali svoje poruke policija je vrlo oštro disciplinirala i odvela u marici pred očima promatrača. Mirniji sudionici Anti-gay pridea priznali su da su za okupljanje saznali preko facebooka i da su svoje neslaganje došli izraziti jer su protiv «takvog načina života» i «žele imati djecu». Moglo bi se reći da je cijeli događaj ipak prošao relativno mirno.

Na Zrinjevcu je održana glavna manifestacija uz govore, zabavu i ples, te brojne goste iz regije. Govornici su izrazili podršku zabranjenom beogradskom prideu «Srbija to može progutati», uz standardne pozive na ljubav i slobodu seksualne različitosti. «Želimo pogledati našoj djeci jednog dana u oči i kazati ima da smo bili na pravoj strani», poručio je Gordan Duhaček.

Nenad Medelić / fotogalerija: mišo lišanin / cropix

Anti-gay pride

Organizatori su dopustili i organiziranje Anti-gay pridea pod krinkom demokracije. Time se šalje poruka da je u redu napadati i da je u redu svašta govoriti i takva dvostruka poruka koju političari šalju je sramotna. Umjesto da su u ovoj povorci jer su borba za seksualna prava jednako tako i borba za ljudska prava. Sramota je da iz Splita dolazimo mi iz Zelenih jer se ne mogu formirati manjinske udruge. Pretučeni pojednici iz Splita prije nekoliko godina nisu doživjeli da policija otkrije počinitelje, rekao je Lovro Rumora iz Zelenih Dalmacije.

Dok su u Pride povorci ove godine možda zaostajali s maštovitim transparentima («Baterije u pendreke»), anti-gay pride koji, eto, nije ni povorka a nije baš ni da se ima čime ponositi je uz pjevanje «Zovi samo zovi» skandirao i «Vi niste Hrvatska» i «Hrvatsku ne damo» uz transparente poput: «Ne lijegaj s muškarcem kao s ženom (lev. 18,22)», «Da je bog htio stvoriti pedere stvorio bi Adama i Stevu», te «Tisuće se obratilo, obrati se i ti!»

slobodna dalmacija