Da se u Hrvatskoj odgodi Parada svi bi se digli na noge, homoseksualnost nije ljudsko pravo već kršenje javnog reda

S druge strane, poštujemo svakog pojedinca sve dok je diskretan i svoj intimni život drži za sebe. S time se potpuno slaže i Rimski biskup papa Franjo.", kazuje naš sugovornik. Nadalje, nastavlja Rebić, javno iskazivanje homoseksualnosti na način kako to čine neke parade ne priliči kršćanskom moralu. "Zato takve parade osuđuju i zabranjuju mnoge države, među kojima izričito Rusija i Srbija. One imaju pravo uređivati red u svojoj kući, ako ne idu protiv osnovnih ljudskih prava.

Premda su srpske vlasti zabranile održavanje Pridea radi kako je objašnjeno prevelikog sigurnosnog rizika, skupina oko 200 pripadnika LGBT zajednice protekle noći okupila se ispred zgrade Vlade Srbije, a okupljanje je proteklo bez izgreda i incidenata, javljaju srpski mediji. Na okupljanju su se nosile zastave duginih boja, a šetalo se prema središtu grada u pratnji marice. Na protestnoj šetnji primjećen je i Veselin Milić, načelnik policijske uprave Beograd. Kao i svako okupljanje, niti ovo nije moglo proći bez transparenata pa su se tako mogli vidjeti natpisi poput "Živela ljubav", "Pobeda, pobeda", "Ovo je Prajd, ovo je Srbija". Članica organizacijskog odbora Maja Mičić na okupljanju je istaknula kako se neće maknuti jer oni nisu ti koji bi trebali biti izolirani niti maknuti s ulica. "Ovo je prvi korak da bismo za nekoliko godina imali slavlje, a ne da se skrivamo", poručila je članica. Skup je prema riječima srpske policije prošao mirno i bez izgreda.

Srpske LGBT zajednice tako su dokazale da se pride ipak može održati te da može proći u mirnom tonu, premda su njihovi mediji danima uoči ovog događaja javljali kako se Parada ponosa neće održati zbog sigurnosnih razloga. U jednom od svojih izvješća skupina huligana govorila je o tome kako su napunili staklenke pčelama i osama koje bi se bacale među pripadnike godišnje proslave ponosa LGBT osoba. Govorilo se i o tome da su huligani mjesecima prije Parade registrirali i svoju gay udrugu pomoću koje bi se pokušali ubaciti među pripadnike Parade ponosa. I na sjednici koju je sazvao Aleksandar Vučić prvi potpredsjednik Vlade Srbije te šef Ureda za koordinaciju sigurnosti bilo je govora o ovoj povorci, a mnoge udruge i organizacije poput recimo Obraza, Naši i Zavetnici također su prijavili održavanje čak deset protestnih skupova koji su se trebali održati paralelno s Gay Prajdom, ističući da žele mirno i dostojno izraziti neslaganje s održavanjem parade homoseksualaca. O ovoj temi oglasio se i predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić. On je naveo da nitko ne dovodi u pitanje političko opredjeljenje i poštivanje ustava i zakona za održavanje toga skupa, ali da je jedino ograničenje sigurnost svih građana. Šef izaslanstva Europske unije u Srbiji, Michael Davenport, poručio je u petak vlastima u Beogradu da pokažu "hrabrost i odlučnost" i omoguće da se u subotu održi mimohod pripadnika LGBT zajednice u Srbiji. Prije tri godine ova parada u Srbiji nije uspjela, a čak 5 000 policajaca nije uspjelo zaustaviti huligane u demoliranje grada.

Na zavrzlame oko održavanja gay pridea u Srbiji osvrnuo se čelnik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. "Ne bih se petljao u to, ali ja sam protiv zabrana", govori Čičak te dodaje da su Rusija i Srbija po pitanju homoseksualnosti poseban svijet. No, naglašava da bi se u Hrvatskoj svi digli na noge da se zabrani održavanje Parade. "Ljudi imaju pravo podizati se na noge u tim slučajevima", govori Čičak, prisjećajući se neugodne situacije u Splitu za vrijeme održavanja Pridea. Također, naglašava naš sugovornik kako je besmisleno da Paradu čuva 6000 policajaca jer time bi se Srbija pretvorila u policijsku državu. Čičak vjeruje da su Srbi Paradu doista odgodili zbog sigurnosnih pitanja, ali unatoč tome pozdravlja njeno održavanje i u ovako skrmonom broju. "Pokazali su da se ipak može", zaključuje čelnik HHO-a.

Za razliku od Čička koji blagonaklono gleda na ovaj skup, Adalbert Rebić baš i ne dijeli njegovo mišljenje. Naime, on je uvjeren da homoseksalnost nije ljudsko pravo."To nisu ljudska prava, ljudska prava su pravo na život, rad ili izobrazbu", objašnjava teolog te dodaje da svaka vlast odlučuje kako misli da je najbolje te da su Srbi ovu odluku donijeli zbog mira u kući. No, i on je suglasan s Čičkom po pitanju reakcija u Hrvatskoj "Nezamislivo je kakve bi reakcije bile u Hrvatskoj da se Parada odgodi", govori Rebić. Objasnio je također i stajalište crkve o homoseksualizmu. "Sve velike svjetske religije, kao što su kršćanstvo, židovstvo, islam i druge, osuđuju homoseksualizam.", tvrdi Rebić te naglašava kako Biblija izričito kaže da muškarac ne smije imati odnos s drugim muškarcem na način kakav ima sa ženom, a isto pravilo vrijedi i za žene.
"Knjiga Postanka, ideal ljudskog bića je sjediniti muškarca i ženu. Židovski, kršćanski i islamski zakon je jasan: homoseksualni odnosi nisu dopušteni. S druge strane, poštujemo svakog pojedinca sve dok je diskretan i svoj intimni život drži za sebe. S time se potpuno slaže i rimski biskup papa Franjo.", kazuje naš sugovornik. Nadalje, nastavlja Rebić, javno iskazivanje homoseksualnosti na način kako to čine neke parade ne priliči kršćanskom moralu. "Zato takve parade osuđuju i zabranjuju mnoge države, među kojima izričito Rusija i Srbija. One imaju pravo uređivati red u svojoj kući, ako ne idu protiv osnovnih ljudskih prava. Javno iskazivanje homoseksualizma na način kojim se krši javni red ne spada u osnovna ljudska prava." zaključio je Adalbert Rebić za kraj.

dnevno.hr