Neredi na prvom gay prideu u Crnoj Gori

...pridea, nakon što su oni, prosvjedujući protiv održavanja mimohoda, gađali okupljene pripadnike LBGT zajednice kamenjem i drugim predmetima.

Preko sto protivnika današnjeg mimohoda napalo je u blizini Starog grada pripadnike i pristaše LGBT zajednice nakon čega je došlo do obračuna s policijom koja je pritom upotrijebila palice.

Policija je ranije već privela nekoliko osoba koje su gađale jajima autobus s pripadnicima LGBZ zajednice i pokušali ih fizički napasti.

Prema službenim najavama, oko 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalne policije, osigurava održavanje prvog crnogorskog gay pridea, na kojemu su sudjelovanje najavili i predstavnici crnogorske vlade.

Protivnici mimohoda skandirali su uvredljive poruke upućene okupljenim sudionicima mimohoda. Organizator povorke je LGBT Forum progres, čiji je predsjednik Zdravko Cimbaljević kazao kako će današnji mimohod pokazati spremnost crnogorskog društva na prihvaćanje različitosti.

Sličnu je poruku uputila i crnogorska vlada ističući da se mimohodom želi poslati poruka o tolerantnom i demokratskom društvu koje poštuje ljudska prava.

hina