FOTO/VIDEO  Priča o Hrvatskom domoljubu: Ivan Kantoci

'PISMA IZ NIZOZEMSKE''

Čuvši nizozemski zbor kako pjeva pjesmu ''Živjela Hrvatska'' može se slobodno reći da smo ostali zatečeni kao i svi ostali Hrvati koji su nazočili ovom povjesnom činu .
Upoznali smo veoma zanimljivu osobu i piscu ovih redaka je veoma drago da se sa gospodinom Kantocijem susreo '' licem u lice'' i bio u mogućnosti napraviti i mali intervju sa dotičnim gospodinom.

Tko je čovjek koji je i same Nizozemce naučio pjevati hrvatske narodne i domoljubne pjesme ?

Čovjek sam, Pregračanec, Hrvat, katolik, odrastao uz rub pregradskog trokuta kojeg su nekad činili crkva - općina - osnovna škola. Među njima se našao i dom kulture. Dalje i šire sve ono ostalo potrebno: policija, gostionice, trgovine i prodavaonice mesa, kruha, povrća, voća, cipela, odjeće, kiosk, tvornice i poslovni prostori  i ono bez čega ni Pregrade nikad nebi ni bilo: pregradske kuće sa svojim stanovnicima. Svaka sa svojom tihom i širokom pričom i životima uvijek željnih boljega sutra. Po struci sam teolog. U svojem radu stojim ljudima na usluzi u raznolikim životnim prilikama u ovoj zemlji (Nizozemskoj) , o ovom posebno zanimljivom društvu i zajednicama gdje se njeguje iznimno velika osjetljivosti za temeljne vrijednosti društvenog života.

Veoma jednostavno i ''skrušeno'' rekli bi neki ljudi a u biti je to ovako:
ŽIVOTOPIS : Drs.Ivan Kantoci

Diplomirani teolog, socijalni radnik, rođen 17.svibnja 1954 u Pregradi (Hrvatska).U braku s Christien Janssen od 1981 god. i otac sina Kristijana (1988).Osnovnu školu završio u Pregradi (1961-1969), gimnaziju u Zagrebu (1969-1973), studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1973-1979) ,socijalni rad na Višoj školi za socijalne radnike Sveučilišta u Zagrebu(1979-1982) ,praktično formiranje za pastorat na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Katoličkog sveučilišta Brabant u Tilburgu(Nizozemska) (1987-1988), specijalizaciju -izgradnje crkvene zajednice -u Centru za religioznu komunikaciju LUCE na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta Tilburg (2005-2007). Radio na poslovima socijalnog radnika (1982-1987) u Pregradi. Od 1988 pastoralni radniku biskupiji Breda(Nizozemska), na poslovima pastorala u rimokatoličkoj župi sv.Bartolomeja u Zevenbergenu . Od 1.rujna 2002. pastoralni radnik u nadbiskupiji Utrecht ,na poslovima pastorala u rimokatoličkoj župi sv.Franje i Klare u gradu Twellu , nizozemska pokrajina Gelderland. Uz drs.Desiree Swaneveld, dr.Branka Bošnjakovića, dr.Ante Došena, ir.Ivana Dubravčića i drs. Nikolu Rašića osnivač zaklade Nizozemska-Hrvatska ,njezin dugogodišnji tajnik i sadašnji predsjednik.

Hercegovina.info je uspjela tonski snimiti i objaviti na našem Internet portalu početak 3. kitice pjesme Živjela Hrvatska koju je gospodin Kantoci specijalno napisao za ovu prigodu proslave pristupa Hrvatske u EU u Nizozemskoj u izvedbi zbora De Trossen Los a koja glasi:

Visoko se ovdje vije
hrvatski taj barjak časni
Složna pjesma glasom snažnim
Nizozemskom odjekuje!

Zaklada Nizozemska-Hrvatska je u lipnju 2011. zajedno s izdavačkom tvrtkom MATIS d.o.o. iz Pregrade, Hrvatska, izdala knjigu Pisma iz Nizozemske. Knjiga je prilog 20. godišnjici Zaklade. U knjizi su objavljeni sabrani tekstovi autora Ivana Kantoci, objavljivani u kolumnama pod nazivom Pismo iz Nizozemske na internetskom portalu www.pregrada.info i u pregradskom listu Pregrada.info.

Autor je svoje kolumne pisao udaljen od rodne grude, ali srcem i dušom vezan uz domovinu i zavičaj.

Tekstovi pokazuju kako je blizina moguća unatoč udaljenosti, odnosno kako je udaljenost među ljudima moguća i stvarna unatoč životu na istom prostoru te kako je izazovno pisanjem stvarati prostor u kojem je susretanje moguće neovisno o udaljenostima i granicama oko nas i među nama. Tekstovi su osobne naravi i odnose se na događaje i ljude vezane uz Pregradu iz koje je autor 1987. otišao u Nizozemsku.

"Gledajući u dubinu svoga bića, moram ustvrditi kako iz Pregrade, pa ni dok sam se školovao i živio neko vrijeme u Zagrebu ili sada ovdje u Nizozemskoj, nikad nisam sasvim ni otišao. Vjerujem da nisam jedini koji s tim osjećajem zadovoljno živi u novoj sredini, a neraskidivim vezama ostajem povezan uz svoj rodni kraj", piše autor u predgovoru knjige.

Knjiga je izdana s ciljem pokazivanja mogućnosti i izazova koje moderna sredstva komunikacije u današnje vrijeme omogućavaju svim Hrvatima u dalekom svijetu u stvaranju povezanosti i komunikacije s rodnim krajem i ljudima u njemu i kao prigodni poklon uz 20. jubilej Zaklade. U dodatku knjige opisana je Zaklada i njezinih 20 godina djelovanja u slici, proslava 20. godišnjice Zaklade u slici te Pregrada i okolica u slici.

HERCEGOVINA.info u suradnji sa gospodinom Ivan Kantoci