Prevaranti pelješili Riječane preko bankomata

bankomat
Njima se zapravo stavlja na teret da su neovlašteno snimali PIN-ove klijenata s namjerom da tako skinute podatke iskoriste za podizanje novca s njihovih računa.

»Znam da je bilo vrijeme Riječkog karnevala, na autobusnom kolodvoru Žabica krenula sam na bankomat Splitske banke. Prilikom umetanja kartice u otvor bankomata primijetila sam da nešto nije u redu, otvor je bio klimav, jedan dio se »odvojio« kada sam izvadila karticu i taj dio mi je pao u ruku. Bilo je dosta policije u gradu pa sam se jednome obratila koji me uputio da se javim u Prvu policijsku postaju na razgovor, zajedno s tim »komadom «, odnosno predmetom koji je ispao iz bankomata. Uspjela sam podignuti novac, a na tom dijelu predmeta koji mi se našao u ruci vidjela sam da ima nekakvu žaruljicu i elektroničke dijelove, no sve sam predala policiji«.

Tako je ispričala svjedokinja u postupku koji se vodi protiv Rumunja Steliana Buruiana (39) i Cipriana Nicu Botezata (27) optuženih za računalnu prijevaru, da su na nekoliko bankomata u Rijeci postavili uređaje takozvane »skimmere«.Rumunji se terete za dvije računalne prijevare, jednu počinjenu u veljači prošle godine, a drugu u srpnju iste godine nakon čega su i uhićeni. Njima se zapravo stavlja na teret da su neovlašteno snimali PIN-ove klijenata s namjerom da tako skinute podatke iskoriste za podizanje novca s njihovih računa.

- Mi smo iz centralne banke u Zagrebu početkom ožujka dobili informaciju da postoji sumnja na »skiming bankomat« na Korzu 26 koji se nalazi u sklopu novinskog kioska, pa smo i blokirali određen broj kartica zbog sumnje da su kopirane i da će se neovlašteno koristiti. Transakcije su bile obavljene na bankomatima u SAD-u, na benzinskim postajama u SAD-u, a to su transakcije koje su klijenti reklamirali. Naši klijenti su označili iznose koje nisu podizali sa bankomata, između ostalog je rekla druga pozvana svjedokinja, voditeljica jedne od banaka s čijeg je bankomata nekolicini klijenata skinut novac na prijevaran način.

novilist.hr