Rumunji iza rešetaka: "Hvatači" novčanica

prostitucija, bankomat, Mostar, maloljetnica, seks, uhićenje, prostitucija, metode, BIH, Banjaluka, prostitucija, djevojke, trend, opasnost, mršavljenje, snimanje bankomata, bankomat, cash-trapping
Trojica državljana Rumunjske optužena su na Općinskom sudu u Puli da su postavljanjem »hvatača novčanica«, tzv. »cash-trappinga« uz pomoć ljepila na ukupno 35 bankomata počinili tešku krađu kojom su se domogli iznosa od najmanje 19.800 kuna. »Hvatače novca« su, prema optužnici, postavili na bankomate u Labinu, Ičićima, Rijeci, Osijeku, Zagrebu, Vrbovcu, Sesvetama, Pitomači, Ivanić Gradu, Karlovcu, Jastrebarskom, Klinča Selu i Dugoj Resi.

Optužno vijeće Općinskog suda u Puli sastavljeno od tri sutkinje produljilo im je zadržavanje u istražnom centru u Puli zbog visokog stupnja opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenih djela.

Novca nema

Riječ je rumunjskim državljanima koje je interventna policija 10. ožujka ove godine oko 18.30 sati zaustavila i uhitila u Loborici, u BMW-u rumunjskih nacionalnih oznaka. Prilikom pretrage su u BMW-u pronađeni razni predmeti za počinjenje teških krađa - ljepilo za štakore, pile za metal, metalne trake i cijevi, te razna šila.

Tiberiu Vasile Rotario, 29-godišnjak, godinu dana stariji Robert Eduard Ianiciac i 25-godišnji Sebastian Ovidiu Golinschi, svi iz mjesta Dorohoi u Rumunjskoj, terete se za jedno produljeno kazneno djelo teške krađe. Pulsko Općinsko državno odvjetništvo tereti ih da su od 7. do 10. ožujka, kada su uhićeni, na području Hrvatske u više navrata, u nakani da dođu do tuđeg novca iz bankomata, na otvor za isplatu novca na bankomate lijepili lažnu masku, tzv. cash trapping, koja sprečava izlazak novca iz bankomata.

Tako bi korisnik bankomata bankovnom karticom zatražio isplatu novca koja bi mu bila odobrena i registrirana, odnosno knjižena, ali novac ne bi bio isporučen jer bi ostao zalijepljen za uređaj na izlazu iz bankomata. Korisnik bi se tada udaljio, a lopovi bi došli do bankomata i odgovarajućim alatom izvukli novac i zadržali ga za sebe.

Od trojice okrivljenih su prilikom uhićenja i pretrage oduzeti strani i domaći papirnati novci u apoenima od 100 i 200 kuna, a na novčanicama postoje tragovi ljepila, što upućuje na zaključak da je riječ o novcu do kojeg su došli postavljanjem »hvatača novca«. Kada bi došli do kuna iz bankomata, Rumunji su ih mijenjali u eure. U vozilu BMW u vlasništvu prvookrivljenog 29-godišnjaka pronađen je i alat koji pripada trećeokrivljenom 25-godišnjaku.

Drugookrivljeni Robert Eduard Ianiciac je nakon uhićenja na prvom ispitivanju u državnom odvjetništvu priznao krađe novca iz bankomata pa je optužno vijeće Općinskog suda u Puli i to uzelo u obzir pri odlučivanju o produljenju istražnog zatvora.

Kriminalna prošlost
Iz istražnog zatvora bi sva trojica Rumunja mogla izaći ukoliko uplate po 200.000 kuna jamstva. No do toga će teško doći s obzirom na podatak da je riječ o osobama koje do sredstava za život dolaze uglavnom kradući novac. Naime, prema podacima Interpola prvo i trećeokrivljeni, dakle 29-godišnjak i 25-godišnjak su, nedugo prije uhićenja u Loborici, u Rumunjskoj bili osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog kaznenih djela protiv imovine.

Kriminalističko istraživanje nad rumunjskim državljanima nakon uhićenja su proveli policajci Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske u suradnji s kolegama iz PU zagrebačke, PU osječko-baranjske, PU karlovačke i PU primorsko-goranske.

Hina