Presuda Draganu Vasiljkoviću poznatijem kao 'kapetan Dragan'

kapetan dragan, kapetan dragan vasiljković, Dragan Vasiljković, kapetan dragan vasiljković, ratni zločini, izručenje, Dragan Vasiljković, kapetan dragan vasiljković, izručenje, Dragan Vasiljković, kapetan dragan vasiljković, ratni zločinac, ratni zločin, kapetan dragan vasiljković, kapetan dragan, Dragan Vasiljković, kapetan dragan vasiljković
Danas će na Županijskom sudu u Splitu biti izrečena presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnih zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima. Izricanje presude najavljeno je za 13.30 sati.

Predmet vodi sudac Damir Romac koji je u dokaznom postupku ispitao nekoliko desetaka svjedoka. U završnim riječima kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivnju za ono što mu se stavlja na teret.

"Zločine niti sam počinio, a niti su se oni dogodili"

Vrijeme objave presude zakazano je nakon što je u četvrtak, poslije gotovo desetosatnog ročišta, Vasiljković iznio svoju obranu, a njegova obrana i tužiteljstvo svoje završne govore.

Vasiljković u cijelosti odbacuje sve navode iz optužnice, a posebno da je imao ikakvo zapovjedništvo nad zatvorom u Kninu gdje je, kako je kazao, samo jednom prigodom dao prijedlog da se zatvor izmjesti.

"Pa i u zatvoru u Splitu sam predlagao određene izmjene što ne znači da sam nadređen čuvarima zatvora u Splitu. Ja sam bio jedini vojni instruktor na tom području, a za zatvor su bili nadređeni policajci. Navedene zločine, koji se spominju u optužnici, niti sam počinio, a niti su se oni dogodili", kazao je Vasiljković.

Tužiteljice Županijskog državnog odvjetništva iz Šibenika Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lučić svoj su završni govor držale tri i pol sata tijekom čega su, među ostalim, kazale da je tužiteljstvo dokazalo da je Vasiljković bio zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine koja je svoje sjedište imala u prostoru tvrđave u Kninu.

Tužiteljstvo: Svi svjedoci su istovjetno opisali uvjete u kninskom zatvoru

"Svi svjedoci su na istovjetan način opisali uvjete u kojima su bili, da se radilo o zatvoru koji je improviziran u prostoru tzv. barutane na tvrđavi u Kninu, da je to bila polukružna prostorija, mračna i vlažna, kamenih zidova, da je na podu bio beton ili kamen, da je zbog kondenzacije bilo vode na podu, da nisu imali krevete, već neke daske na kojima su ležali. U prostoriji nije bilo sanitarnog čvora pa su se snalazili, nuždu vršili u samoj prostoriji ili da su ih stražari pustili vani. Za cijelo vrijeme dok su se tu nalazili nisu se prali, hranu nisu dobivali redovito, a znala je biti presoljena, nisu im davali vode, tako da su patili od žeđi", navele su tužiteljice.