Vrhovni sud odlučio: Kapetan Dragan ostaje iza rešetaka

kapetan dragan vasiljković

Nakon što je Županijski sud u Varaždinu odbio zahtjev Kapetana Dragana za uvjetnim otpustom i ocijenio da nisu ispunjeni uvjeti, on se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu koji ga je - odbio.

"Nije u pravu zatvorenik kada u žalbi tvrdi da je pobijano rješenje nerazumljivo i nejasno te da nema razloga o odlučnim činjenicama zbog čega se isto ne može ispitati", stoji u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

"Pri tome ističe kako prvostupanjski sud u pobijanom rješenju, osim na samom njegovom kraju i to manjkavo, nije naznačio na temelju kojeg zakonskog propisa je nadležan za odlučivanje niti temeljem čega je prijedlog za uvjetni otpust zatvorenika odbio. Iako stoje navodi žalitelja da u izreci pobijanog rješenja nije naznačen zakonski propis na temelju kojeg je donesena pobijana odluka, ne radi se o takvom propustu prvostupanjskog suda radi kojeg bi citirano rješenje bilo nerazumljivo ili se ne može ispitati", navodi se u odluci Vrhovnog suda, piše 24sata.

"Bitne povrede odredaba kaznenog postupka na koje žalitelj ukazuje nisu ostvarene, pa je njegova žalba zbog tih razloga neosnovana", stoji u odluci.

Inače, Dragan Vasiljković pravomoćno je osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata. Budući da mu je u vrijeme izdržavanja kazne uračunato ono provedeno u ekstradicijskom zatvoru u Australiji od osam godina i devet mjeseci, te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, dosad je u zatvoru proveo 13 godina. Kazna će mu isteći krajem ožujka 2020. godine.