Preminula je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika

Ankica Tuđman

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika, preminula je u 97. godini života.

Rođena je u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gradu u kojem se i školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine. Iste godine upoznaje svog budućeg supruga Franju Tuđmana. Samo godinu kasnije, netom po završetku Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, Ankica se udaje za Franju Tuđmana.

U svibnju 1946. godine dobili su prvog sina Miroslava, dvije godine kasnije rodio se Stjepan, a u ožujku 1951. godine i kćer Nevenka, piše Jutarnji.

Iz Beograda, gdje su živjeli nakon što je Tuđman pred kraj rata premješten u Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, supružnici Ankica i Franjo Tuđman vraćaju se u Zagreb 1961. godine.

U stanu u Nazorovoj ulici bračni par Tuđman vodi bogati socijalni život, druže se s pripadnicima zagrebačke društvene i intelektualne elite, pa tako i s Miroslavom i Belom Krležom. U svom domu u Nazorovoj Ankica Tuđman živjela je sve do smrti.

Bila je jako privržena obitelji, koja ja znala prolazila i kroz vrlo teške periode, pogotovo nakon što je Tuđman 1967. godine izbačen iz Saveza komunista. Odmah je umirovljen, a 1972. godine osuđen je na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog “kontrarevolucionarnog djelovanja”.