Prekinuta šutnja Zagreba zbog bh. Hrvata

Šutnja Zagreba

Susret hrvatskih političkih čelnika trebao bi se, doznajemo, održati u zgradi Veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu. Tom prilikom će glavna tema biti početak ustavnih reformi koje su započete u dva kruga razgovora u vojnoj bazi u Butmiru. Rješenja koja su tamo ponuđena bila su neprihvatljiva hrvatskim pregovaračima Boži Ljubiću i Draganu Čoviću, jer ni na koji način nisu predviđala omogućavanje ravnopravnosti u odlučivanju hrvatskom narodu u institucijama BiH.

O ovom će detaljno upoznati premijeru Kosor, čija Vlada, barem deklarativno, i danas ponavlja kako je pored teritorijalne cjelovitosti, pažnja Hrvatske posebno usmjerena i na ostvarivanje jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Ipak, treba vidjeti hoće li Hrvatska i njezina premijerka u utorak povući bilo kakav konkretan potez. Izaslanik HDZ-a BiH u državnom Domu naroda Ivo Miro Jović za naš je list kazao kako je Hrvatska jamac mira u BiH upozorivši kako šutnja Zagreba nikada nije donosila dobro ovoj zemlji i Hrvatima.

“Ipak u zadnjih 15 godina to je bio čest slučaj. Zbog toga od ovog posjeta očekujem puno”, naglasio je Jović. U tom kontekstu kada je u pitanju podrška uređenju BiH kao izostala je potpora Zagreba. Pogotovo, ukoliko se, misli Jović, pogledaju druge sile poput Rusije i Engleske koje su lobirale za Srbe, te Turske i SAD-a čija se aktivnost usmjeravala k zaštiti interesa Bošnjaka.

Otvorena pitanja

Prema sadašnjem rasporedu kojeg je Dnevni list dobio, Kosor bi u utorak u jutarnjim satima trebala sletjeti na sarajevsku zračnu luku. Nakon toga slijedi susret s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem. S njim bi trebala razgovarati, između ostalog, i o otvorenim pitanjima koja još uvijek muče dvije zemlje, poput granice, mosta Pelješac-kopno te izručenja osoba.

Piše: Dario Pušić