Predsjednički izbori: Jagma za ‘Hercegovcima’

pa čak i Vesna Pusić koja umiljato govori o Hercegovcima, zalažući se za preustroj i kantonizaciju BiH.

No, u stara vremena Mesić je dospio u predsjedničku fotelju ocrnjujući Hercegovce kao uzročnike svih hrvatskih zala. Otada su se stvari očito promijenile, Hrvati su spoznali da kriminalaca ima i među Zagorcima, Dalmatincima, Istrijanima, Podravcima, Prigorcima... (sjetimo se afera) u postotcima ništa manje nego među Hercegovcima.

Kao i poštenih i radinih ljudi. Tu spoznaju hrvatskoga glasačkog tijela mogao je iskoristiti npr. Milanović na posljednjim parlamentarnim izborima i tada slabašnom HDZ-u oteti barem polovicu zastupnika iz dijaspore da se usudio polaskati dijaspori i “Hercegovcima” i na listu SDP-a staviti Bandića i Jurčića.

No, on je robovao predrasudi da je “dijaspora” desničarska i da, poput Mesića, može bolje profitirati kod “domaćih” glasača odričući se “Hercegovaca”. Da dijaspora nije a priori desničarska, potvrdit će predsjednički izbori.

Sasvim je izvjesno da će određeni broj glasova dobiti svi kandidati, slijeva i zdesna, koji te glasove traže. Iz svakodnevnih susreta i razgovora s glasačima, novinarima i analitičarima da se zaključiti da će “ljevičar” Milan Bandić pomrsiti račune desnim kandidatima.

To znači da glasači iz dijaspore i hrvatski državljani iz BiH nisu monolitna desna glasačka mašinerija, nego ljudi koji biraju konkretne ljude i njihove političke programe kako bi im bilo bolje. Bandić je slijeva razbio brojne predrasude prema Hercegovcima i hrvatskoj dijaspori (koja je golemim dijelom iz Hercegovine).

No, tu leži i najveća zamka za Bandićev pohod na Pantovčak. Račan je mudro zaključio da mu treba Hercegovac u čelništvu stranke, barem nominalno, a Bandić sjajno iskoristio tu priliku, pa je od Pepeljuge dospio do princeze.

Njegov ego prelazi granice dopuštenog u stranci, pa se kandidira za predsjednika i biva izbačen iz SDP-a. A iz SDP-a počinje predizborna hajka na njega da je on ipak samo patrijarhalni i bahati Hercegovac, desničarska krtica u stranci.

To će biti najjači adut Bandićevih protukandidata. Desni će ga optuživati što je bio član lijeve stranke, lijevi zato što ju je napustio. Još ako mu protivnici namjeste neke (ne)ugledne Hercegovce koji će ga hvaliti.

Npr. Rojsa, kojega cijenim kao ratnika i čovjeka, ali je on u Hrvatskoj toliko negativno percipiran da je pokvario račune i mudrom Pašaliću.

Zato im Bandić poručuje: Ne hvalite me, a glasajte za me. Da se Vlasi ne dosjete.

slobodna dalmacija