POZNATO TKO MU JE DAO MITO Poreznik u Hrvatskoj slučajno je sjeo u ozvučeni automobil

Uhićenje u Zagrebu poreznik
Vesna Pandžić/CROPIX

U akciji policije i USKOK-a uhićen šef iz Porezne uprave za kojeg istražitelji sumnjaju da je primio mito i onda, po dogovoru s poduzetnikom koji mu je mito dao, spriječio blokadu firme tog poduzetnika.

Dosad se znalo samo da je uhićeni šef iz Porezne Slaviša Penava, voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave, no nije se znalo tko je čovjek koji mu je dao mito da njegova firma izbjegne blokadu. Sada je i ta informacija izašla u javnost. 

Otkriveno tko je poduzetnik za kojeg se sumnja da je dao mito šefu u Poreznoj
Radi se o zagrebačkom poduzetniku Denisu Biliću, javlja Jutarnji list.

On je uhićen u Zagrebu, dok je Penavi policija pokucala na vrata hotelske sobe na obali. Naime, on se jutros u vrijeme uhićenja nalazio u Zadru, na poslovnom putu.

Mito zbog kojeg su uhićeni Penava i Bilić, vjeruju istražitelji, iznosilo je točno 2500 eura. Taj je novac, sumnja se, Penava primio od Bilića u ožujku 2021. kako bi se učinila usluga tvrtki Performance Grupa koja je u vlasništvu Bilićevog prijatelja. 

Kako se odvijala operacija sprječavanja blokade tvrtke nakon podmićivanja

Bilić je, kako se sumnja, urgirao kod Penave da se račun navedene tvrtke, koja se bavi trgovinom i popravcima automobila i motocikala, ne blokira prema ovršnom rješenju, koji je Fina trebala blokirati na zahtjev Porezne uprave. Navodno se radilo o iznosu nešto manjem od 100.000 eura poreznog duga koji je država kasnije uspjela naplatiti, piše Jutarnji. Budući da predmet nije bio u njegovom sektoru, Penava je, vjeruju istražitelji, poslao poruku kolegi D.B.-u u drugoj podružnici da vidi može li se što učiniti kako se račun Performance Grupe ne bi blokirao. 

Tvrka koju se mitom spašavalo od blokade posluje s Matom Rimcem

Spomenuta tvrtka ima jednog zaposlenog, lani je imala dobit od 90.000 eura, a između ostalog poslovno surađuje i s Matom Rimcem. Njezin vlasnik, Bilićev prijatelj, svojevremeno se bavio utrkama, a sada, osim što prodaje automobile, radi i kao test vozač.

Šef iz Porezne slučajno sjeo u ozvučen auto

Za kontakte ljudi bliskih ovom poduzetniku s poreznikom Penavom istražitelji su doznali nakon analize tajnog praćenja iz akcije koja je provođena još 2021. godine. Tada je, kako doznaje Telegram, Penava bio negdje na području Zadra, gdje je u vozilu razgovarao s jednom osobom. Taj je automobil bio ozvučen, a Penava je u njega, čini se, sasvim slučajno sjeo. U razgovoru su, prema dostupnim informacijama, spominjali i spornu tvrtku.

U stanu poreznika nađeno 30.000 eura

Danas su cijeli dan trajale pretrage na više lokacija u Zagrebu. Najduže su se kriminalisti zadržali u Penavinu stanu u Folnegovićevoj ulici, gdje su, osim stambenog prostora, policajci temeljito pretresli i garažu, odnosno dva automobila, Audi Quattro i Seat Leon, u vlasništvu obitelji. Iz stana i vozila kriminalisti su iznijeli nekoliko kutija sa stvarima. Jutarnji neslužbeno doznaje da je u stanu policija uz potvrdu oduzela i gotovo 30.000 eura za koje će Penava morati dokazivati porijeklo. Inače, Penava je navodno idući tjedan trebao biti promaknut na još višu poziciju