Pomoću SMS poruka opljačkane tisuće građana

Udruga Dalmatinski potrošač upozorava korisnike mobilnih mreža i interneta da do daljnjeg ne šalju SMS poruke na servise koji idu preko kratkog koda 88108 jer je u posljednje vrijeme, tvrde, oštećen velik broj osoba.

Pojašnjavaju kako je riječ o usluzi pomoću koje se naručuju računalne igrice ili neki sadržaj za mobilne telefone. Usluga je ugovorena s dodanom vrijednosti, međutim u njezinu se pružanju događaju nepravilnosti koje trenutačno utvrđuje Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

"Javljaju nam se oštećeni korisnici, žaleći se kako na mobilne uređaje primaju naplatne SMS-ove po cijeni od čak 12,20 kuna. Neki od njih uopće ne znaju kako im i zašto te poruke stižu, a dio njih priznaje da su na nekim internetskim stranicama ostavili svoje brojeve mobitela, ali niječu da su potvrdili korištenje usluge, što bi trebao biti preduvjet slanja naplatnih SMS-ova. Zbog toga je HAKOM u postupku nadzora i utvrđivanja eventualnih nepravilnosti i, dok to ne bude završeno, građanima preporučujemo da na internetu ne ostavljaju svoje brojeve mobitela te da ne šalju poruke na broj 88108", kazala je za Slobodnu Dalmaciju Zagorka Krvavica, članica Vijeća telekomunikacijskih usluga u Dalmatinskom potrošaču.

Krvavica priča kako je sve počelo s naoko bezazlenim testovima kvocijenta inteligencije. Nakon rješenja tog testa, kaže, korisnika je zatražen broj njegova mobitela. No ista stvar se počela pojavljivati i na drugim internetskim stranicama.

"Moja devetogodišnja kći, kao i sve njezine prijateljice, igra igru ‘Stardoll’, gdje uređuju i odijevaju svoju ‘lutku’ i ona je, kada su je na toj stranici pitali da ostavi svoj broj mobitela, to i učinila. I onda su počele stizati poruke, svaka po 12,20 kuna", priča jedan ogorčeni otac dodajući kako je djecu vjerojatno najlakše prevariti.

Kada ga je njegova kći zatražila novi bon za mobitel i kada je shvatila da se nešto čudno događa, morala je nazvati jedan fiksni broj u Zagrebu.

"Gospođa koja se javila na broj za odjavu bila je vrlo ljubazna i odmah nam je deaktivirala uslugu, međutim do tada su nam skinuli puste novce. Pretpostavljam, dakle, da se vode logikom - dokle ide, ide. A u međuvremenu zarađuju", kaže otac djevojčice koji je želio ostati anoniman.

Njegovu sudbinu podijelio je još jedan Splićanin. Kaže kako su mu poruke, dok ih nije odjavio, stizale iako nigdje nije ostavio svoj broj mobitela, pa pretpostavlja da je njegov broj upisao netko drugi. Dok se riješio zla, već su mu uzeli stotinjak kuna.

Prema riječima Zagorke Krvavice, servis je upitan zato što broj nečijeg mobitela može ostaviti bilo tko. Također, kaže, nije utvrđeno nalaze li se na web stranici uvjeti korištenja usluga, gdje korisnici mogu vidjeti cijene SMS-ova. Unatoč tome, napominje, usluga se ne bi smjela aktivirati ako korisnik ne pošalje SMS kojim potvrđuje njezino korištenje.

U HAKOM-u, koji provjerava slučajeve pojašnjavaju kako se korisnici, ako uslugu nisu prijavili i potvrdili, trebaju javiti službi za korisnike svog operatera, koji će ih uputiti na način otkazivanja usluge i po želji korisnika staviti zabranu prema točno određenom broju. Prigovor trebaju uložiti i kod operatera, ali kada prime račun sa na kojem su obračunate sve usluge, piše Slobodna.

Net.hr