POZITIVNA PRAKSA U ŠIROKOM BRIJEGU Djeci je zabranjen mobitel u školi, a nakon dvije godine rezultati su iznenađujući

Mobiteli u školi

Nakon tragičnih događaja u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, trećeg svibnja, došlo je do preispitivanja kompletnog obrazovnog sustava, kako u zemljama regije, tako i u Bosni i Hercegovini.

Tražile su se mjere i izmjene u odgojno-obrazovnom procesu, da bi se učenicima skrenuo fokus na izvođenje nastave, a ujedno i preveniralo vršnjačko nasilje.

Dobri rezultati

Kao jedna od učestalih mjera, počela se provoditi zabrana mobilnih telefona učenicima, u školama. Druga Osnovna škola, u Širokom Brijegu, tu mjeru provodi već gotovo dvije godine, a rezultati su više nego dobri.

Kako su za BHRT kazali u Drugoj Osnovnoj školi, zahvaljujući ovoj mjeri djeca više razgovaraju, druže se a sve više je prisutna i igra.

"Telefon jednostavno ne smije zazvoniti, ne smije se vidjeti, ne smije biti u ruci. Ako zazvoni ili ga neko od nastavnika i učitelja ugleda, mobitel se učeniku oduzima, on ga mora isključiti, predati pomoćniku direktora i nakon 24 sata tj. sutra dan roditelj treba doći po mobitel", kaže direktor škole Stanko Bazina.

Pravilo je dalo rezultate kažu nam u ovoj školi jer je ove godine na početku bilo puno manje oduzetih uređaja nego na početku prošle školske godine.

Djeci su na raspolaganju školski telefoni, te se mogu javiti roditeljima bilo da se radi o bolesti, povredi ili nečemu drugom. Primijetili su, kažu, da je jedan od ključnih razloga zlostavljanja među vršnjacima počinjao od mobitela.

Mobiteli u školi

Smanjen broj slučajeva maltretiranja

"Ono što smo vidjeli je da se drastično smanjio broj djece koja su prijavljivala da ih netko maltretira, zlostavlja, šalje neke uvredljive poruke, snimke i slično, tvrdi Kristijan Kraljević, školski psiholog i voditelj smjene.

"Što je najbitnije u svemu? To je kontrola. Kako u školi tako i kući, a sve nam polazi od kuće. Roditelji su prvi i odgajatelji i učitelji svojoj djeci. A osnovna škola je temelj, temelj svakog čovjeka, dodaje direktor Bazina.

Riječ je o velikoj školi koja uz centralnu ima i sedam područnih škola i broji više od 900 učenika. Bave se brojnim aktivnostima između ostalog i humanitarnim akcijama, a trenutno su u toku dvije blagdanske. Zaposlen je i adekvatan kadar s naglaskom na školskim psiholozima kojima se djeca sve češće obraćaju bez predrasuda, što ih posebno raduje.

Zakon pred Parlamentom FBiH

"Kada dođe roditelj pričati o svom djetetu koje je napravilo neki problem, mi ne pričamo o tom problemu nego pričamo o emocionalnoj povezanosti roditelja i djeteta. Jer ako pričamo samo o problemu djeteta to najčešće završi jako pogrešno", tvrdi dalje Kraljević.

Prije mjesec dana Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH podnesena je inicijativa koja se odnosi na izradu propisa kojim bi se zabranila uporaba mobilnih telefona i tableta u svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji, osim u situacijama kada je upotreba nužna zbog edukativnih, medicinskih i drugih opravdanih razloga.

"Nisam ja za potpunu zabranu, ali sam apsolutno za edukaciju korištenja tih elemenata jer društvene mreže mogu biti korisne. Ja kada kažem da je problem društvena mreža onda konkretno mislim na ono što je nenormalno korištenje društvenih mreža, odnosno što je ono što nam društvene mreže izbacuju kao prime element, kaže Vedran Zubić, profesor geografije u “Gimnaziji Dobrinja”.

Ukoliko zakon bude usvojen, počet će se primjenjivati u svim osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH.