POMAMA ZA MASKAMA Krojačica za tri do četiri dana može zaraditi prosječnu hrvatsku plaću

zaštitne maske, zaštitna maska, koronavirus, maska, krapinske toplice
Ilustracija/Hercegovina.info

Korona je u Hrvatskoj zatvorila brojne krojačke obrte. Samim tim na crnom tržištu počela je pomama za perivim zaštitnim maskama.

Novinarima Slobodne Dalmacije u jednoj ljekarnoj objasnili su kako na svaku masku imaju doslovno dvije kune marže, čime ne mogu pokriti niti troškove poslovanja ljekarne. Međutim, javnost nije s velikim razumijevanjem, niti interesom, dočekala njihovo objašnjenje, dok istovremeno, na crnom tržištu, bez problema plate takvu masku 20 kuna.

Tim tragom nazvali su jednu krojačicu te se novinarka  predstavila kao zaposlenica tvrtke koja mora pronaći 300-injak komada perivih maski za svoje kolege. Krojačicu je iznenadila  tolika brojka.

"Uuuu... Ja sam ih radila i prestala sam, jer je prestala potražnja za dvoslojnim šarenim maskama. Da, vam budem iskrena, mogla bi vam nešto napravitim ali nisam sigurna da bi bilo materijala za 300. Jel vam igra ulogu manje, barem nešto" upitala je žena s druge strane slušalice.

No, kada su joj kazali da im je potreban račun za maske, odgovorila je da ne može izdati račun. 

- Nas je zatvorilo, zabranilo nam je rad i to je ogromni problem. Ne znam gdje bih vas uopće poslala. Ja sam radila dvoslojne pamučne. One nisu zaštitne. Ljudi su ih privatno uzimali, a radila sam i za firme, ali bi se radnici dogovorili pa bi uzeli bez računa. Ove za koje sam znala, radili su jednoslojne preko računa, ali mi je javila jedna cura da su i njih zatvorili i rekli im da to ne smiju raditi -  objašnjava žena.

Na koncu je kazala kako bi, ako joj potvrdimo narudžbu, mogla kroz dva ili tri dana izraditi veću količinu maski. 

- Radim sama i ako bi mi se javili ubrzala bih se 200 posto kako bi vam to završila - poručila je na kraju. 

Tako bi od 300 komada maski zaradila čak šest tisuća kuna. Najviša cijena metra pamučne tkanine koju su novinari pronašli na internetu, a da se može prati na 95 stupnjeva, iznosi 38 kuna te odobravaju popust i na veće količine. Svakako, kroz tri ili četiri dana, krojačica iz Klisa bi "na crno" zaradila prosječnu hrvatsku plaću.