VIDEO  Pogledajte akciju u kojoj je pao i hrvatski poduzetnik

uhićenje Hrvatska
Screenshot/MUP RH

Hrvatska policija objavila je u četvrtak detalje velike akcije u kojoj je uhićeno 10 osoba i zaplijenjena oko 1,5 tona cvijeta industrijske konoplje.

Uhićeni muškarci su stari 39, 47, 63, 46, 44, 42, 30, 46, 50 i 41 godinu, među njima je i poznati poduzetnik, a sumnja se da su se udružili da bi kontinuirano uzgajali, proizvodili i skladištili velike količine marihuane i industrijske konoplje na koju su naneseni zabranjeni polusintetski kanabinoidi, objavila je policija. Marihuanu su namjeravali prodavati na području Hrvatske i Europske unije, prenosi Dnevnik.hr.

Sadržaj se učitava...

Sumnja se da su 39-godšnjak i 47-godišnjak u Hrvatskoj osnovali trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, koje su registrirali za djelatnost uzgoja bilja za uporabu u farmaciji, kao i aromatskog, začinskog i ljekovitog bilja. Potom su unajmili halu u Đakovu te, u sklopu osnovanog trgovačkog društva, organizirali proizvodnju industrijske konoplje, ali i proizvodnju marihuane za što su angažirali 44-godišnjaka.

Također su radi daljnjeg kontinuiranog uzgoja i proizvodnje droge angažirali 30-godišnjaka, a s 46-godišnjakom i 50-godišnjakom su dogovorili izradu više strojeva za proizvodnju droge obogaćivanjem konoplje njenim kemijskim tretiranjem polusintetskim kanabinoidima. Pritom su drugog 46-godišnjaka angažirali za nabavu i dovoz navedenih zabranjenih kanabinoida u Hrvatsku.

Na taj način konoplju su pripremili kao drogu za daljnju neovlaštenu prodaju i proizveli najmanje 300 kilograma marihuane te najmanje 700 kilograma konoplje koja je kemijski tretirana polusintetskim kanabinoidima i potom je prodavana na području Hrvatske i EU.

Također su 39-godišnjak, 47-godišnjak i 46-godišnjak predali osobi iz Slovenije 116 kilograma konoplje te najmanje jedan stroj za proizvodnju droge.

U pretragama je zaplijenjeno oko 1,5 tona cvijeta industrijske konoplje, dok je na terenu pronađeno posađenih još oko 3640 komada biljaka koje će biti oduzete u nastavku pretrage. S obzirom na to da se radi o značajnim površinama na kojima se nalaze sadnice, pretraga će se nastaviti i idućih dana.

U provođenju dokaznih radnji sudjelovali su i inspektori Državnog inspektorata Područnog ureda Osijek, vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić te policijski službenici više policijskih uprava.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici podnijeli su kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). Osam uhićenih osumnjičenika predali su pritvorskom nadzorniku, jedna osoba se od ranije nalazi u istražnom zatvoru, dok je jedna osoba nedostupna redarstvenim vlastima, objavila je zagrebačka policija.