POGLED IZ DALMACIJE "Klubovi u Hercegovini puni su Dalmatinaca, a nama je ova godina bila jadna"

Noćni život
Ilustracija

'Kako dočekate ponoć, takva će vam biti cijela godina' - uzrečica je koju često čujemo pred Novu godinu.

Ako ste 2021. planirali ispratiti u nekom od ugostiteljskih objekata, nećete se puno usrećiti. Prema mjerama koje su trenutno na snazi ugostitelji mogu raditi samo do ponoć.

Još uvijek nije poznato hoće li doći do iznimke vezano uz radno vrijeme ugostiteljskih objekata za doček Nove godine, ali jedno je sigurno - takva događanja se ne organiziraju u zadnji tren.

"Primjerice, mi na Cornaru ne možemo puštati glazbu iza 23.30 sati, tako da o proslavi Nove godine ni ne razmišljamo. Kada smo krenuli u cijelu priču s Adventom na Cornaru, vrijedilo je pravilo da za doček možemo raditi do 2 sata ujutro, ali prema novoj odluci Nacionalnog stožera koja je donesena sredinom studenog, možemo raditi samo do ponoć. Brojni hoteli i restorani u Dalmaciji najavljuju doček Nove godine, ali ne znam kako će to izvesti ako je radno vrijeme do ponoć - objašnjava za Slobodnu Dalmaciju Domagoj Petričević, predsjednik Udruge noćnih klubova i barova i organizator Adventa na Cornaru.

Ističe kako su se ugostiteljska djelatnost i event industrija ponovno našli u apsurdnoj situaciji.

"Ljudi su se cijepili kako bi opet dobili slobodu, vratili se na staro normalno, ali ništa od toga. Ova godina nam je bila jadna, a sada je ne možemo ni ispratiti. Ponašanje Stožera i Vlade prema ugostiteljskoj djelatnosti i event industriji je dno dna. Imamo apsurdnu situaciju. Mnogi najnormalnije redovito izlaze u klubove u Hercegovini, zabavljaju se do jutra, klubovi su puni Dalmatinaca, a mi ne možemo ovdje normalno raditi. Priče da će se neko zaraziti u izlasku nemaju smisla, kada s druge strane bez problema možemo u klubove preko granice. Sve zemlje u okolici u Europi se otvaraju i imat će dočeke, a jedino Hrvati neće imati nešto. Zato mogu u Bosnu i Hercegovinu ili u Srbiju", poručuje Petričević.

Dodaje kako su se ugostitelji veselili blagdanskom razdoblju, ali opet su dobili hladan tuš.

"Kada su uvedene COVID potvrde nadali smo se da će nam biti bolje, ali sada se ispostavilo da nam ništa nisu pomogle. Riječ je o nepravdi. Vlasnicima klubova su primjerice ukinuta sufinanciranja fiksnih troškova i mjere očuvanja radnih mjesta jer kao možemo raditi do ponoć, ali pod uvjetom da nam gosti sjede za stolom. Pa koji klub tako funkcionira?! Ma više to nema nikakvog smisla", za kraj poručuje Petričević.

Što će biti s radnim vremenom ugostiteljskih objekata za doček, upitan je i Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, koji je kratko kazao da oni ne mogu takve odluke donositi, već da je za to nadležan Nacionalni stožer civilne zaštite.