PELIN IZ KREŠEVA Kultnu dalmatinsku tvornicu iz ruku Hercegovca preuzima Bosanac

Maraska
Luka Gerlanc/Cropix

Objavom ponude za preuzimanje na Zagrebačkoj burzi, zagrebačka tvrtka "Stanić Beverages" u vlasništvu splitske "Stanić Grupe" uspješno završava kupnju zadarske "Maraske", vjerojatno najjačeg i tradicijom najbogatijeg brenda žestokih pića na hrvatskom tržištu.

"Stanić Beverages" namjerava, naime, preuzeti 24.978 dionica "Maraske", što predstavlja 1,75 posto temeljnog kapitala tvrtke koji su trenutno u vlasništvu malih dioničara. Cijena po dionici je 67,34 kune, odnosno ukupno 1,68 milijuna kuna za ukupan manjinski paket.

Na taj način će tvrtka Svjetlana Stanića, i hrvatskoj javnosti poznatoga gospodarstvenika iz Kreševa u Bosni i Hercegovini, postati stopostotnim vlasnikom uspješnog zadarskog proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića, piše Slobodna Dalmacija.

Preduvjet za pravo prijenosa ovih dionica, u praksi popularnog naziva "istiskivanje manjinskih dioničara" ("squeeze-out"), Stanić je stekao u rujnu, kada je kupnjom od tvrtki "Saponia" iz Osijeka i "Koestlin" iz Bjelovara, članicama "Mepas grupe" Ivana Grbešića iz Širokog Brijega (BiH) stekao gotovo 1,43 milijuna redovnih dionica "Maraske", plativši ih 94,4 milijuna kuna ili 12,5 milijuna eura.

Temeljni kapital zadarske tvrtke od 99,9 milijuna kuna podijeljen je, naime, na 1,43 milijuna redovnih dionica nominalne vrijednosti 70 kuna. To znači da je Stanićeva tvrtka postala vlasnik 98,245 posto temeljnog kapitala "Maraske" i pripadajućih glasačkih prava, što je bilo više nego dovoljno za preuzimanje ostatka, jer je uvjet za "istiskivanje" stjecanje 95 posto vlasništva.

Sukladno zakonskoj proceduri, svoje mišljenje o preuzimanju na Zagrebačkoj burzi objelodanili su Uprava "Maraske" i podružnica Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV).

Očekivano, Uprava pozitivno ocjenjuje navode Stanićeve tvrtke prema kojima "ponuda neće imati negativan učinak na prava i status trenutnih zaposlenika 'Maraske', odnosno neće se mijenjati politika zapošljavanja i radnopravni status radnika".

Stavovima poslovodstva pridružili su se i sindikalisti, koji uz to "pozdravljaju napore tvrtke 'Stanić Beverages' koja se namjerava posvetiti razvoju, kvaliteti i stručnim sposobnostima zaposlenika 'Maraske'".

Zakonski rok za preuzimanje je 28 dana, a rok isplate za preuzete dionice 14 dana od isteka ponude.

Svjetlan Stanić kupio je zadarsku tvrtku od Ivana Grbešića pet godina nakon prvih spekulacija da je zainteresiran za preuzimanje te kompanije, proizišlih iz njegova posjeta njezinim pogonima 2016. godine.

Ili, kako je to zgodno primijećeno zbog mjesta iz kojih dolaze, Bosanac je preuzeo "Marasku" od Hercegovca. I to u godini kad se obilježava njezina 200. obljetnica, naslonjena na tradiciju prve industrijske proizvodnje maraschina, legendarnog likera od višnje maraške, u pogonima zadarske obitelji Luxardo, te, među ostalima, obitelji Drioli i Vlahov.

Grbešić je pak vlasnik "Maraske" bio minulo desetljeće i pol, od 2006. do ove godine.

S druge strane, Svjetlan Stanić jedini je osnivač "Stanić Grupe" sa sjedištem na splitskim Bilicama. Najvažnija joj je djelatnost proizvodnja bezalkoholnih pića, najpoznatiji su sokovi "Juicy", te distribucija vlastitih i proizvoda poznatih brendova.

U protekla tri desetljeća dosegla je poziciju tržišnog lidera u distribuciji pića, duhanskih proizvoda i tehničke robe. Distribucijska mreža pokriva pak više od 30 tisuća prodajnih mjesta u ugostiteljstvu i trgovini.

No, valja podsjetiti da je "Stanić Grupa" jedna u nizu tvrtki u sastavu krovne "Stanić Grupacije" koje djeluju na području proizvodnje, distribucije i prodaje alkoholnih i bezalkoholnih pića, tehničke robe i duhana, te u medijskom segmentu. Ostale su: "Boreas", "Stanić Beverages" (Hrvatska i BiH), "Stanić Trade", "Stanić Media" i "Borvel".

"Stanić media" sa sjedištem u Sarajevu je najmlađa tvrtka u sastavu Grupacije, osnovana u svrhu pokretanja novog televizijskog kanala na medijskom tržištu BiH i regije. Također, tvrtka je vlasnik Radija KISS, a paralelno se s osnivanjem novog kanala očekuje i znatno ulaganje u digitalne medije.