PACIJENT ĆE OPET HODATI Hrvatski kirurzi izveli operaciju koja je u svijetu rađena samo dva puta

Bolnica doktori
Ilustracija/hercegovina.info

Liječnici Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu izveli su kompliciranu i revolucionarnu operaciju, kakva još nije viđena u ovom dijelu Europe. Naime, rekonstruirali su mladiću ligamente oba koljena minimalno invazivnom kirurškom metodom.

Nakon teške prometne nesreće i iščašenja oba koljenska zgloba, pacijent je prebačen iz KBC-a Split na operaciju u Zagreb. Riječ je o iznimno zahtjevnom zahvatu te najtežoj ozljedi koljenskog zgloba.

Pacijent se osjeća dobro i kreće sa fizikalnom terapijom. Za dva mjeseca čeka ga još jedna operacija – lijeve noge, a na jesen liječnici očekuju da će prohodati, navodi RTL Danas.

Zahvat u trajanju dva sata izveli su prof.dr.sc. Saša Janković, pročelnik Zavoda za ortopediju i traumatologiju te doc.dr.sc. Goran Vrgoč.

“Čisto da vam predočim – kada se ozlijedi jedno koljeno – stopa takvih ozljeda u svijetu je 0,02 posto kada se ozljede dva koljena bilateralno – to su ekstremno ekstremno rijetke ozljede”, rekao je za RTL Danas Vrgoč.

Ovim se zahvatom tim Zavoda za ortopediju i traumatologiju na Svetom Duhu potvrdio kao vodeći edukacijski centar za artroskopsku kirurgiju.

U svijetu je ovakva operacija izvedena samo dva puta

"Zahvaljujući ovoj operaciji pacijentu su omogućeni stabilnost koljenskog zgloba i oporavak nakon teške ozljede", kazao je prof. dr. sc. Saša Janković i dodao da je operacija ove razine složenosti u svijetu izvedena u samo dva slučaja.  

Da se pacijent osjeća dobro te da upravo započinje fizikalnu terapiju, doznaje se od doc. dr. sc. Gorana Vrgoča, koji je najavio da će mu za dva mjeseca isti tim stručnjaka operirati i lijevo koljeno.

"Ovim je jedinstvenim zahvatom, obavljenim u novoj zgradi Dnevne bolnice i Jednodnevne kirurgije u čiju je gradnju i opremanje uloženo 6.5 milijuna eura, tim Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice Sveti Duh prepoznat kao vodeći edukacijski centar za artroskopsku kirurgiju", objavili su iz bolnice.