Ovo je nova vila Bandićevog vozača u Istri

Ovo je nova vila Bandićevog vozača u Istri
Index

Bandićev vozač Zdravko Krajina, uhićen u velikoj akciji USKOK-a, vlasnik je luksuzne vile u Istri koju je, sumnjaju istražitelji, nedavno izgradio.

Vila se nalazi u Novigradu, a posebno je zanimljivo da se nalazi u istoj ulici u kojoj je vilu podigao i Denis Mohenski, koji je s Krajinom uhićen u aferi Advent. Mohenski, u javnosti prozvan kraljem Adventa, s Krajinom i nekadašnjim gradonačelnikom Zagreba, prema onome što su utvrdili policija i USKOK, podijelio je više od pet milijuna kuna zarade od davanja u zakup adventskih kućica koje je išlo preko firmi Mohenskog i Krajine. 

Već ove sezone novoizgrađena se vila našla u ponudi za iznajmljivanje, pod imenom Villa Riposo. Dostupna je i preko Booking.coma. Tamo stoji da joj je veličina 256 metara kvadratnih. Vila je luksuzno opremljena, a ispred nje se nalazi privatni bazen.

Što sve ima luksuzna vila koja formalno glasi na oca Bandićevog vozača

"Prekrasna vila Riposo, građena u suvremenom stilu, a ističe se svojim luksuznim interijerom i odličnom pozicijom. Vila je smještena tek 2 km od Novigrada, malog mjesta na sjeverozapadnom djelu Istre. Ukupna površina vile Riposo iznosi 256 m2, a ukupni smještajni kapacitet vile je za maksimalno 8 osoba. Vila raspolaže s 4 luksuzne i klimatizirane spavaće sobe. Sve spavaće sobe raspolažu s king-size krevetima. Sve sobe imaju i vlastite kompletno opremljene ensuite kupaonice, od kojih jedna ima i prekrasnu kadu za opuštanje", navodi se u opisu na Bookingu. Osim "prekrasne kade za opuštanje" u jednoj od kupaonica i bazena, vila ima i jacuzzi na terasi.

Formalni vlasnik vile je, prema katastru, Prstenko Krajina. Neslužbeno, radi se o ocu Bandićevog šofera Zdravka Krajine, a istražitelji smatraju da je riječ o paravanu te da je stvarni vlasnik Bandićev vozač. 

U katastru se vila još uvijek vodi kao pašnjak

Zemljište na kojem je izgrađena vila je kupljeno u svibnju 2019. godine, a u katastru je još uvijek evidentirano tek kao pašnjak.

Vila Denisa Mohenskog, koja se nalazi prekoputa, sagrađena je na zemljištu kupljenom u veljači 2018. godine. Na tom je zemljištu uredno zavedena vila s bazenom, a vlasnici su Denis Mohenski i njegova supruga. Ta se vila također renta, pod nazivom Villa Bianca, za 17.243 kune na tjedan.

Krajina ima i stan u urbanoj vili u Samoboru, koji glasi na njegovu suprugu, i kuću
Prstenko Krajina, na kojeg glasi vila, u Ulici Tatjane Marinić u Samoboru ima kuću s dvorištem od 398 kvadrata. Na toj je adresi prije nekoliko godina bio prijavljen i Zdravko Krajina. 

No Zdravko Krajina ima još nekoliko nekretnina.

Jedan stan se nalazi u urbanoj vili u Samoboru, u Jezerskoj ulici. Glasi na njegovu suprugu Editu. Stan se nalazi na zadnjem, drugom katu vile. Ima 74.84 m2 stambene površine, terasu neto površine 33.27 m2, garažu od 16.69 m2 te vanjsko parkirno mjesto. 

Prema zemljišnim knjigama, Krajina je vlasnik i kuće s dvorištem od 468 m2 u Posedarskoj ulici u Svetoj Klari u Zagrebu. Ima i oranicu od 1528 metara četvornih u Otruševcu. 

Krajinin otac Prstenko Bandićevoj stranci donirao 80.000 kuna

O ocu Bandićevog vozača Prstenku se malo toga može naći u javno dostupnim izvorima, no spominje se kao donator stranke Milana Bandića. Na predsjedničkim izborima 2009., kada je Bandić ušao u drugi krug s Josipovićem, donirao mu je za kampanju 80.000 kuna, što se vidi iz izvješća DIP-a iz 2010. godine.

Istražitelji, inače, sumnjaju i da je Bandićev vozač odlazio u Novigrad službenim autom tijekom gradnje vile. 

Razgovor s ocem Bandićevog vozača koji je formalni vlasnik vile

Index je uspio doći do oca Bandićevog vozača, Prstenka Krajine. Odmah na početku razgovora izjavio je da je vila njegova. Tvrdi da njegov sin, Bandićev vozač Zdravko Krajina, s njom nema veze. 

Upitan je odakle mu novac za nju. 

"Bio sam u Njemačkoj, ja i žena, tamo radio. Onda sam bio obrtnik 20-30 godina, bavio sam se pretovarom, istovarom, imao sam bagere i kamione. Onda sam imao prijevozničku firmu, 16-17 kamiona sam imao", kaže Prstenko Krajina. 

Koliko vrijedi vila.

"Nisam još zbraja, nisam još zbraja", odgovara. Pa dodaje: "Moja snaha meni vodi sve papire. Ne Zdravko, ne razumi se on u ništa. Snaha je žena koja zna sve, vodi mi sve papire i financije. Ona meni to vodi, razumiješ."

Znači li to da snaha vodi i iznajmljivanje?

"Ona meni sve vodi jer sam ja nepismen za te papire i kompjutere. Ne bi ja ni otišao u mirovinu da nisu došli ovi kompjuteri, đavli", odgovara Prstenko Krajina. 

Kako to da je donirao 80.000 kuna Bandiću 2009. godine za predsjedničke izbore na kojima je ušao u drugi krug s Josipovićem.

"Kako to? Jako mi je bio simpatičan što voli delat. Di god vidiš, grad uređen. Htio sam dati tome koji hoće raditi, a protivnik mu je bio komunista, nisam htio da komunista bude predsjednik. Bio sam ja i na Uskoku, rekao sam ja to sve. Moj Zdravko je prije Bandića došao i Zdravko i ja nikad nismo bili u nekim odnosima, neće me poslušat. Izaša je iz rata, iša se tamo javit u Poglavarstvo, nije htio sa mnom delat."

Upitan je tvrdi li on da je laž da je u ilegalnim poslovima s Bandićem njegov sin Zdravko došao do velikog novca. 

"Đavla je on dobija nešto. Nije on ni tu firmu vodio na Adventu, to mora da mu je žena isto vodila, ma šta će Zdravko. Kad je kupova stan, proda je stan tamo u Zagrebu i pita me jel bi mu ja dao, da mu dam šta novaca. Ja sam mu uplatio 50.000 eura. Ni vikendicu od mog dida kad je sređiva nije imao novaca."

Potvrdio je da je stan o kojem govori stan u urbanoj vili u Samoboru koji glasi na suprugu Zdravka Krajine Editu.

Na kraju je objasnio kako je uopće odlučio ući u biznis s gradnjom i iznajmljivanjem vile. 

"To me snaha nagovorila, Kaže: 'Dide, novci ti propadaju. Dide, to ti propade u banci. Oćeš investirat?' Ja joj kažem: 'Ako ćeš voditi sve skupa, onda ću investirati.' Ona je išla tamo s arhitektom i sve rješavala", rekao je na kraju.

Krajina je Bandića vozio i na svinjokolju, u novoj istrazi su isplivali njihovi tajni razgovori iz auta
Podsjetimo na kraju da je Bandićev vozač službenim autom vozio na svinjokolju kod Bandićeve sestre u Hercegovini, a u novoj je istrazi postalo jasno da je Krajina šefu Bandiću i vakuumirao meso. 

Posebno zanimljiv dio istrage su tajno snimljeni razgovori Krajine i Bandića iz Bandićevog auta. 

Krajem ožujka 2020. godine Bandić je Krajini, primjerice, rekao: "Što smo ćapili, ćapnuli smo..." "Dobro, imamo mi još love, imamo mi još 950 hiljada, vi imate...", odgovorio mu je Krajina. 

U drugoj prigodi Bandić je Krajini rekao: "To je dvadeset, dvadeset i dvije tisuće eura, nije to za bacit... To su naše pare." Mislio je na potencijalno izgubljenih 160.000 kuna vezanih za posao s adventskim kućicama kod HNK.

U još jednom razgovoru s Krajinom je rekao kako nitko neće propjevati pred istražiteljima koji su na kraju 2019. počeli istraživati aferu Advent. "Nitko od ovih neće pjevati. Nitko nije lud da pjeva protiv sebe", zaključio je Bandić.