OPSADNO STANJE U DALMACIJI Traga se za 29-godišnjakom koji je automobilom udario mladog policajca i pobjegao

OPSADNO STANJE U DALMACIJI Traga se za 29-godišnjakom koji je automobilom udario mladog policajca i pobjegao
Bozidar Vukicevic/Cropix; Pu Splitsko-dalmatinska/

U Splitu i na cestama okolnih gradova i općina u srijedu navečer traje opsežna potraga za Ivanom Božićem, koji je prošle noći oko jedan sat golfom u središtu grada srušio i ozlijedio mladog policajca koji ga je pokušao zaustaviti.

Potraga za automobilom i vozačem počela je odmah nakon što se Božić u Ulici Domovinskog rata nešto prije jedan sat nije zaustavio na policijski znak stop, nego je automobilom snažno udario 20-godišnjeg policajca vježbenika te pobjegao.

Vozilom Hitne medicinske pomoći policajac je prevezen u splitski KBC, gdje je utvrđeno da je životno ugrožen. Odmah je počela potraga za ​vozačem, a rano poslijepodne, nakon što je policija objavila fotografiju vozila​,​ golf je pronađen u Solinu, no Božiću nije bilo traga, prenosi Jutarnji list.

Od tada se intenzivno pregledava svaki dio Solina, a potraga se proširila na šire područje oko Splita. U nju su uključeni svi rodovi policije. Policija je poslijepodne objavila i Božićevu fotografiju, a dojavljeno joj je da viđen oko splitske bolnice, kamo su stigli naoružani specijalci, ali ga nisu pronašli.

"To je bila jedna od mjera u sklopu niza mjera za pronalazak osobe čiju smo fotografiju danas poslali medijima. Nitko od pacijenata i djelatnika splitske bolnice nije bio uznemiren od strane naših djelatnika. Nije pronađena ugroza i sada nastavljamo s potragom", kazali su iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi izlazi i ulazi u Split su pod ​strogim ​nadzorom policije koja zaustavlja sve vrste vozila, zbog čega se stvara velika prometna gužva, no građani policiji ne zamjeraju, nego poručuju da ga uhite što prije. U Ulici Domovinskog rata zaustavljena je autobus Prometa i to stanici nedaleko od mjesta noćašnje nesreće.

"Radim u Splitu, a živim u Dugopolju. Od 17.30 sati sam u koloni, sad je 20 sati a ja još nisam došao doma", izjavio je za Slobodnu Dalmaciju jedan građanin.

Kako se neslužbeno doznaje, Ivan Božić dobro je poznat policiji zbog zloporabe droge i krađa. ​Policajac ga je pokušao zaustaviti kad je vidio da vrluda po cesti, ali on ga je srušio golfom u punoj brzini.

Šef splitske policije Slobodan Marendić za Novu TV je rekao da je niz policijskih aktivnosti započet već u 00:50, nakon samog događaja.

"Potraga je u intenzivnoj fazi. Toga ste svjedoci i sami. Svi rodovi policije su uključeni. Posebno sam emotivno doživio solidarnost građana prema činjenici da je jedan mladi policajac na početku karijere doživio nešto što će zasigurno obilježiti njegovu karijeru. Vjerujem da će njegovu karijeru obilježiti solidarnost građana koju su pokazali u današnjem danu. I solidarnost osoblja kliničkog bolničkog centra, rukovoditelja i ljudi koji su radili s njim, a i čelnika niza institucija i naših prijatelja i partnera u sigurnosti koji su iskazali podršku policiji, ali prije svega policajcu od kojeg tek očekujemo velike stvari u policijskom poslu", zaključio je Marendić.

"Sinoć u 00:50 osoba je vozilom naletjela na policijskog službenika. To sigurno nije karakteristika uobičajene svakodnevice na ulicama Splita. Zbog tog razloga mislimo da je osoba opasna. Mi ćemo inzistirati na potrazi, ako treba cijelu noć i cijeli dan i koliko bude trebalo", istaknuo je Marendić.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, policijska potraga za Ivanom Božićem (29) proširila se i na susjednu Šibensko-kninsku županiju. Prema nama dostupnim informacijama, splitska policija je zatražila pomoć kolega iz susjedne policijske uprave kako bi se nadziralo jedno od naselja u Općini Unešić.

Radi se o Čvrljevu, odakle je porijeklom obitelj 29-godišnjaka te postoji vjerojatnost da krene u tom pravcu kako bi našao zaklon kod nekog iz tog kraja. Osim adrese na kojoj stanuje u Solinu, nadziru se i prilazi Čvrljevu te se periodično patrolira i samim mjestom.

Oglasio se otac odbjeglog Boćića

Otac Ivana Božića za kojim se traga jer je Golfom pregazio 20-godišnjeg prometnog policajca koji ga je pokušao zaustaviti tijekom akcije nadzora prometa i potom pobjegao, obratio se javnosti objavom na Facebooku.

"Dragi prijatelji,

i onda kad dođeš pred zid moraš podignuti glavu, pogledati istini u oči jer tko sam ja da bi me mimoišla tuga i problemi... Da, Ivan Božić je moj sin.. Moj sin koji je zagorča život mladom policajcu ,pa svima drugima odreda, počevši od samoga sebe. Nije lako bilo čuti tu vijest, ali mi je svanulo kad sam razgovarao sa ocem mladoga policajca, a inače se i osobno poznajemo. Moj zemljak Dželalija iz Nevesta. Mladi policajac nije životno ugrožen, pri svjesti je i komunicira. 

Moj sin će odgovarati za svoje NEdijelo,  iako su neke informacije kao da nije to namjerno učinio, ali eto sudstvu i pravdi neka vode postupak. Mladom čoviku šta brži opravak.

Ivan je rođen sa dijagnozom ADHD, poremećaj hiperaktivnosti. Bilo je problema ali NIKADA agresivnosti, ponavljam NIKADA.

Zašto sam se odlučija na ovaj post, pa zbog svekolike potpore koji ste mi mnogi dali, koji me zovete, koji mi šaljete poruku potpore...Hvala dragome Bogu što se nije dogodilo ono najgore. 

Ja sam kroz cili život bija borac i kada su me tukle bure i oluje, ali borac koji je punija duplierice novina za dobra djela. Moram i sada ostati priseban i jak.

Moj Ivan sada puni crnu kroniku, valjda tako mora biti. 

Moje ostalo troje dice su do dana današnjeg anđeli bez iti jedne mrlje u životu.

Ivan je danas zagorča život svima, a posebno žrtvi, njegovim roditeljima i mojoj obitelji', napisao je Ante Božić.