Oporba u Hrvatskom saboru za osnivanje trećeg entiteta u BiH, laburisti također za treći!

Oporba u Hrvatskom saboru za osnivanje trećeg entiteta u BiH, laburisti također za treći!
Boro Grubišić (HDSSB) ocijenio je u raspravi o izvješću o razvojnoj pomoći Hrvatske inozemstvu u 2012. da ulazak u punopravno članstvo EU Hrvatskoj omogućuje aktivno uključivanje u rješavanje pitanja hrvatskog naroda u BiH.

Založio se za osnivanje trećeg entiteta u BiH.

"Sa tri entiteta imamo puno manju administraciju i jeftiniju državu, koju će sva tri naroda osjećati kao svoju, i to ne treba stidljivo govoriti", rekao je Grubišić.

Premijeru RH Zoranu Milanoviću čestitao je zbog odlaska u Mostar za vrijeme nedavnih nereda u BiH.

"Time je pokazao i dokazao zainteresiranost Hrvatske za rješavanje stanja, prije svega povodom ovih demonstracija i neželjene destrukcije, a sada se treba i potiho i vrlo jasno uključiti i dati Hrvatska stajališta u svezi BiH", kazao je Grubišić.

Ideju da Hrvatska potakne razgovor o trećem entitetu podržava i Laburist Branko Vukšić.

"Ne samo da treba razmišljati o trećem entitetu u BiH, nego ozbiljno nametnuti razgovor o trećem entitetu i tu se u potpunosti slažem s vama. Međutim, to znači da se i Vi slažete s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, koja je prije godinu i nešto dana prva progovorila iz ove vlasti o trećem entitetu i potrebi trećeg
entiteta", replicirao je Vukšić Grubišiću.

Frano Matušić (HDZ) tvrdi da se Hrvati u BiH u praksi ne osjećaju kao konstitutivan narod, te da Hrvatska proces stabilizacije i pridruživanja BiH EU treba iskoristiti za izjednačavanje njihova statusa s drugim konstitutivnim narodima i povratak na područje Republike Srpske.

Na njihova izlaganja Hodžić je reagirao tražeći stanku nakon koje je kolege prozvao za raspravu "koja izlazi iz okvira dopuštenog u hrvatskom parlamentu".

"Treći entitet je crtanje granica, a kada su se crtale granice u BiH prije dvadesetak i više godina, to crtanje nije donijelo nikakvo dobro ni njenim narodima niti njenim građanima. BiH je pretrpjela strašan rat, platila je cijenu svih političkih igara i s lijeva i s desna i ja vas molim da se suzdržimo, barem u ovom parlamentu, od crtanja nekakvih novih podjela, nekakvih novih granica", rekao je Hodžić.

Naglasio je da je BiH suverena, samostalna i međunarodno priznata zemlja, u kojoj je na snazi Daytonski sporazum.

"Koliko je on sretan za njene narode i građane to oni najbolje znaju, a ja mislim da nisu najsretniji, ali mislim da svatko rješenje koje će eventualno uslijediti za BiH treba ići za principom da riješi pitanje konstitutivnih naroda na cijelom njenom teritoriju, a drugo je pitanje ustavnih elementarnih građanskih ljudskih prava, čemu svjedoči i obaveza po presudi u slučaju Sejdić-Finci", kaže Hodžić.

Predsjednik Sabora Josip Leko ocijenio je da zastupnici nisu izišli iz okvira demokratske rasprave.

"Rasprava i traženje rješenja za ravnopravnost u BiH, ako na demokratski način razgovaramo, nije nikakvo uplitanje nego iznošenje političkog stava. To čak nije iznošenje političkog stava institucija kao što je Hrvatski sabor, nego je to stajalište pojedinih zastupnika pojedinih klubova.

I sve dok je u okviru demokratskih pravila postupanja u Hrvatskom saboru nitko im ne može oduzeti riječ da iznose svoje politička stajališta", uzvratio je Leko Hodžiću.

HDZ-ov Gordan Jandroković optužio je Hodžića da zloupotrebljava Poslovnik.

"Mislim da u ovom Saboru ne postoji nitko tko bi doveo u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da ste zloupotrijebili stanku jer ste se očito htjeli obratiti svom biračkom tijelu", spočitnuo je Jandroković Hodžiću.

Upitao ga je zar mu ne smetaju pozivi na ukidanje kantona i nejednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

"BiH je država tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba i ona će takva ostati ili je neće biti", poručio je Jandroković ističući a u Hrvatskoj postoji politički konsenzus oko položaja Hrvata u BiH.

"Ovdje nitko nije crtao kartu BiH, nitko nije nikakve salvete nudio itd. Ovdje javno za govornicom Hrvatskog sabora imamo svi pravo zboriti ono o čemu razmišljamo, poglavito o položaju Hrvata u BiH i o državi BiH, kojoj želim svaku sreću u granicama u kojoj je sada", rekao je Grubišić.

Hodžića je upitao zašto nije reagirao kad je o trećem entitetu govorila Vesna Pusić ili "kada je gospođa u Tuzli rekla gospodinu Milanoviću javno, 'Marš iz Bosne i Hercegovine'".

I Vukšić je naglasio kako u Saboru nije bilo "crtanja na salvetama" te da je zastupnicima ustavna dužnost skrbiti o Hrvatima izvan Hrvatske.

"Ministarstvo vanjskih poslova potiče raspravu o BiH, izlazimo s prijedlozima i inicijativama", komentirao je kratko zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović.

FENA