Oglasio se i Splitski KBC povodom smrti mlade Splićanke nakon booster doze: "Nije umrla zbog cijepljenja"

tina pocrnja, cijepljenje, smrt, Hrvatska

Brojne objave na društvenim mrežama - od anonimnih, do crkvenih - navode da je tridesetčetverogodišnja medicinska sestra, zaposlena u Kliničkom bolničkom centru Split, preminula nakon booster doze cjepiva protiv covida. No, Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a, koji je hrvatskom Indexu tokom jutra uskraćivao informaciju o slučaju, na konferenciji za novinare izjavio je kako mu nije poznata veza između cijepljenja i smrti tridesetčetverogodišnjakinje.

Meštrović: Ne može se reći da postoji veza između cijepljenja i tog tragičnog događaja

"Ono koliko je nama poznato, ne možemo reći da postoji veza između cijepljenja i tog tragičnog događaja", kazao je Meštrović, a na upit provodi li se ikakva analiza o vezi cjepiva s njezinom smrću, izjavio je: "Prema onoj analizi koju smo mi dosad napravili, ne postoji povezanost. Ta osoba je preminula ali ne možemo ju dovesti u vezu s cijepljenjem."

tina pocrnja, cijepljenje, smrt, Hrvatska

Halmed: Nismo zaprimili prijavu

Index je jutros kontaktirao Hrvatsku agenciju za lijekove i medicinske proizvode iz koje je poručeno: "Ovim putem možemo potvrditi da nismo zaprimili prijavu koja bi odgovarala podacima iz Vašeg upita"

"Organizacija i provedba cijepljenja u nadležnosti su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoga HALMED ne raspolaže informacijama o osobama koje su primile cjepivo. Možemo Vam potvrditi da je u RH prijava sa smrtnim ishodom tridesettrogodišnjaka iz Siska zasad jedina prijava u kojoj je zaključena vjerojatna povezanost s primjenom cjepiva", navode iz HALMED-a.

"Dodatno podsjećamo da, uz zdravstvene radnike, svaki građanin može izravno HALMED-u prijaviti svaku sumnju na nuspojavu lijeka/cjepiva u slučaju da smatra da ju je iskusio. Jednako tako, u slučaju sumnje u nuspojavu sa smrtnim ishodom, osim zdravstvenih radnika, prijavu može uputiti i sam član obitelji preminule osobe"; poručili su iz agencije.

Prema nepotkrijepljenim navodima koji se šire društvenim mrežama, sestra je nakon treće doze cjepiva počela osjećati tegobe. Nakon nekog vremena se srušila, a u bolnici je, tvrdi se u nedokazanim navodima, utvrđeno da ima krvni ugrušak u mozgu i arteriji. Ove nepouzdane i zasad neprovjerene informacije tvrde da je nakon nekog vremena priključena na respirator, a potom je preminula.