NOVI MODEL U HRVATSKOJ Evo kako će plaćanje napojnica karticama izgledati u praksi

Bezgotovinsko plaćanje
Ilustracija

U Hrvatskoj je uveden novi model fiskalizacije napojnica koje će korisnici usluga od sada moći ostaviti i plaćajući karticom.

Taj model moći će se koristiti u svim djelatnostima u kojima se daju djelatnicima ostavljaju napojnice (ugostitelji, frizeri, kozmetičari, taksisti…), ali nije obvezan i ovisit će o odluci samog obrtnika. Također, i sam korisnik usluge može odlučiti hoće li napojnicu dati, kao do sada, u gotovini ili bezgotovinski.

Predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Jelena Tabak smatra da će model fiskalizacije napojnica vremenom prihvatiti svi ugostitelji, piše N1.

“To znači da više nemaju razloga ne primati kartice. Za vlasnike i voditelje ugostiteljskih objekata i njihove knjigovođe to će biti dodatni posao koji će ih adminsitrativno opteretiti, ali njihovi če djelatnici biti sigurniji i zadovoljniji, ostajat će im napojnice i vjerujemo da će više ljudi htjeti raditi u ugostiteljstvu”, kazala nam je Tabak.

Iznos napojnice vidjet će se na slipu

Od sada je neoporezivo moguće isplatiti napojnicu do iznosa od 3.360 eura godišnje po osobi, a napojnice iznad tog iznosa oporezivat će se po stopi poreza na dohodak od 20 posto, bez plaćanja doprinosa. Tabak je objasnila i kako će izgledati bezgotovinsko davanje napojnice. Gost će, kaže, prije plaćanja karticom napomenuti koji iznos napojnice želi dati.

“Ako je, recimo, iznos računa 13,26 centi, tada će reći konobaru da račun zaokruži na 14 ili 15 eura ili koliko već želi ostaviti. Na POS uređaju upisat će se ukupni iznos s uključenim iznosom napojice, a razlika od iznosa samog računa do zaokruženog iznosa s napojnicom dodatno će biti provedena kroz blagajnu na već izdani račun. Na samom računu iznos napojnice neće se vidjeti, već samo na slipu koji dobijete, kako se konobar ne bi morao dvaput vraćati do gosta i gubiti vrijeme”, kazala je.