Niste dobro pratili što je Pernar izveo sa strančicom kojoj je donio milijun pa se danas iz nje ispisao? Šteta je propustiti

Ivan Pernar
Saborski zatupnik Živog zida, Ivan Pernar, danas se ipak odlučio ispisati iz Abecede demokracije, stranke kojom će se možda baviti i Državno odvjedništvo.. Tvrdi da je to učinio na zahtjev predsjednika Živog zida, Ivana Vilibora Sinčića kako bi "zatvorio tu priču". A ona je krenula prošli petak:

1. STRANCI OD 26 GLASOVA DONIO MILIJUN KUNA
Portal 24sata objavio je priču o stranci Abeceda demokracije koja je iz proračuna dobila najmanje milijun kuna iako je za nju na izborima glasalo svega 26 ljudi. Kvaka je u tome da se u tu stranku 2016. učlanio Ivan Pernar zbog unutarstranačkih sukoba u Živom zidu. Kako je članom bio i u trenutku konstituiranja Sabora, ta je stranka sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, za njegov mandat dobila novac.

Rupa u zakonu tako je stranci bez članarina, donacija, aktivnosti, službenog auta, s planom i programom rada na jednoj A4 stranici i sjedištem u stanu predsjednika, omogućila da dobije milijunski iznos.

2. DRŽAVNA REVIZIJA IH PRIJAVILA
Dnevnik Nove TV u nedjelju je doznao da je Državna revizija, koja je pročešljala financijsko poslovanje Abecede demokracije, sve prijavila DORH-u. "Državni ured za reviziju dostavio je Državnom odvjetništvu dokumentaciju, vezanu uz nepravilnosti, u iznosu 91.104 kuna. Revizori su utvrdili da za navedene rashode stranka nema dokumentaciju, iz koje bi se mogla utvrditi vrsta i količina obavljene usluge, te za rashode reprezentacije - koga su ugostili" priopćili su iz Državne revizije.

Tako se navodi da za 76 tisuća kuna potrošenih na usluge ne postoji dokumentacija, a pojavila se i sumnja da predsjednik stranke Stjepan Vujanić najamninu za prostorije stranke plaća sebi - budući da je sjedište stranke u njegovu stanu.

3. ŠEF STRANKE TVRDI: SVE JE PO ZAKONU!
Danas se napokon oglasio i Stjepan Vujanić koji nije zabrinut zbog izvješća Državne revizije. Tvrdi i da se manje-više svi revizorski nalazi prosljeđuju DORH-u. Novac su, kaže, potrošili na promociju za Pernara. Šef Abecede tvrdi kako je "financijski izvještaj bezuvjetno ocijenjen", a poslovanje uvjetno - s četiri sporne stavke koje on vidi kao tek preporuke što treba popraviti.

Potom se, ispred sjedišta DORH-a, novinarima obratio i Ivan Pernar. Poručio je kako nije kriv što je zakon takav te da i dalje planira ostati član i Abecede demokracije i Živog zida: "Ja sam član dvije stranke, ako ću ikada procijeniti da bi za mene bilo dobro da postanem i član neke treće stranke, ja se mogu učlaniti i u neku treću stranku." poručio je Pernar prijepodne.

4. KOPERNIKANSKI OBRAT NA KRAJU DANA
Koji sat kasnije, na konferenciji za medije u Saboru, Pernar objavljuje kako će se ipak ograničiti na jednu stranku i da napušta Abecedu demokracije. "Na traženje predsjednika donio sam odluku da ubuduće budem isključivo član Živog zida i da se ispišem iz stranke Abeceda demokracije. Što se tiče novca koji će ta stranka ubuduće dobivati, pozivam državu da uzme nazad taj novac i da ga proslijedi u humanitarne svrhe. Mi se tog novca u potpunosti odričemo", rekao je Pernar.

No predsjednik Abecede Demokraciije, Vujanić, tvrdi da bi u tom slučaju onda i HDZ i SDP morali uplatiti novac za članove koji su istupili. Kaže kako dobiveni novac ne namjerava vratiti ni u kom slučaju.

Telegram.hr