NEVJEROJATAN OBRAT Ubojstvo radnika iz BiH u Hrvatskoj proglasili prirodnom smrću, trag vodi do talijanskih lovaca

Mehura ubojstvo

Tko je ubio Mehuru Handanovića (54), skromnog i vrijednog radnika iz Vikića nedaleko od Bihaća, koji je pronađen mrtav na farmi Sadilovac u pograničnoj općini Rakovica, ne zna se ni pet mjeseci nakon tragičnog događaja. Policijska istraga je intenzivna, ali do sada nije dala konkretan rezultat. Neslužbeno Jutarnji doznaje da se širi i izvan hrvatskih granica - na Italiju.

"Prirodna smrt"

Podsjetimo, Mehura s ostalim kolegama s farme muznih krava 31. listopada nije otišao na gablec, a na povratku s pauze pronašli su njegovo beživotno tijelo. Na mjestu događaja je intervenirala policija, a mrtvozornik je zaključio da se radi "o prirodnoj smrti zbog zastoja srca". Obdukcijom, koju je na zahtjev obitelji u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću proveo tamošnji patolog dr. Mirsad Zornić, tri dana poslije utvrđeno je da je Mehura Handanović umro nasilno. Dr. Zornić u svojem nalazu navodi da je smrt nastupila "od prostrijelne rane u grudnom košu, rupture uslijed prostrela aorte, odnosno iskrvarenja u grudnom košu", zaključujući da je Mehura - ubijen.

Ni kolege s posla, koji su mu, navodno, pokušali pomoći, ni ekipa Hitne pomoći, ni mrtvozornik, ni dvojica policajaca na mjestu događaja nisu tada primijetili ništa sumnjivo. Hrvatska javnost o slučaju je doznala iz bosanskih medija, ne od PU karlovačke, koja je tada već istraživala slučaj. Tada su tražili počinitelja kaznenog djela "dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom", a ne kaznenog djela ubojstva, što znači da su smatrali da je Mehura najvjerojatnije stradao uslijed nehotičnog opaljenja iz vatrenog oružja iz daljine. U tom su smjeru poduzete policijske istražne radnje, no one nisu dale rezultata.

Karabin

Neslužbeno se doznalo da je policija izuzela desetke lovačkih pušaka mjesnih lovaca te je na oružju provedeno vještačenje u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", međutim, s nijednom od ne podudara se metak pronađen u tijelu Mehure Handanovića.

Policija ima saznanja da su kobnoga dana na širem području Sadilovca u lovu bili i državljani Republike Italije, inače prilično česti gosti na hrvatskim lovištima, zbog čega će se istraga usmjeriti prema njima. Konkretno, nastoje doći do nekoliko komada oružja koje su oni koristili za kobne zgode, a doznajemo da tragaju za karabinom. Krije li se odgovor na pitanje s početka ovog članka tamo, znat će se za koji mjesec jer će organizacija ovog postupka potrajati s obzirom na to da je riječ o drugoj zemlji. Kako god bilo, čini se da je jedini način da policija dođe do ubojice da prije toga pronađe pušku iz koje je ispucano kobno zrno. Ni Behira Handanović, udovica pokojnog Mehure, kao ni zagrebački odvjetnik kojega je obitelj angažirala da prati slučaj nemaju nikakvih novih saznanja o detaljima iz istrage.

Omaška mrtvozornika pa Matičnog ureda...
Podsjetimo, mrtvozornička pogreška nije bila jedina čudna okolnost u ovom predmetu. Kako smo otkrili, u Matičnom uredu Slunj smrt toga čovjeka bila je upisana 1. studenoga, na Dan mrtvih, koji je neradni dan.

U Karlovačkoj županiji rekli su nam da se to dogodilo omaškom, odnosno da je upis smrti obavljen zapravo 2. studenog, ali je u datumaru elektroničkog sustava djelatnica krivo označila 1. studenoga, odnosno pogrešno je kliknula mišem.