VIDEO  NEVIĐENA AKCIJA OPORBE U HRVATSKOJ "Sanader je mala beba prema Plenkoviću, trebaju dati ostavke"

ina,afera,oporba,hrvatski sabor,Andrej Plenković,opoziv,ostavke
Damjan Tadić/CROPIX

Ujedinjena oporba pozvala je u utorak sa sjednice u Hrvatskom saboru premijera Andreja Plenkovića i Vladu na ostavku zbog afere s preprodajom plina u Ini, optužujući HDZ za koruptivno upravljanje državom.

Jedanaest oporbenih klubova sazvalo je zajedničku sjednicu u Maloj vijećnici Sabora kako bi govorili o pljački Ine, a povod je to što predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije želio sazvati izvanrednu sjednicu na tu temu. Nakon sjednice donijet će zaključke o daljnjim koracima i predati ih Vladi.

Poveznica svih pljački je članstvo u HDZ-u

Ivana Posavec Krivec u ime Kluba Socijaldemokrata ocijenila je šokantnim nonšalantnost kojom se premijer Andrej Plenković odnosi prema cijeloj situaciji i pljački od gotovo milijardu kuna. „Toliko je navikao da iz HDZ-a izviru pljačkaši da ga to više ni ne iznenađuje”, ustvrdila je .

Upitala je zašto vladajući bježe od parlamentarne rasprave, kome su bili namijeni svi ti opljačkani milijuni i što Vlada misli poduzeti.

Ocijenila je kako je sve jasnije da je „dedin račun” bio samo transferni. Ovo nije samo eksces već ustaljeni obrazac upravljanja po modelu HDZ-a, kaže Posavec Krivec.

Sadržaj se učitava...

„Ako premijer nije ništa znao o procesima u Ini znači da nema apsolutno nikakve kontrole, da smo nemoćni, nesposobni i impotentni upravljati strateškim resursima, a ako su Uprava Ine i Vlada ponešto znali onda su najveći lopovi u povijesti države” , rekao je njezin stranački kolega Domagoj Hajduković.

Peđa Grbin istaknuo je u ime Kluba SDP-a da se pljački napokon treba reći "dosta", a poveznica je svih pljački, bilo da je riječ o željezu ili milijardi kuna u Ini, članstvo u HDZ-u.

„Ovo više nije pitanje etikete, ovo je pitanje života ili smrti”, ustvrdio je Grbin pozivajući na odgovornost Vladu i premijera.

„Da ima imalo savjesti Plenković bi podnio ostavku, a odgovornost je i onih koji im drže svijeću”, rekao je i spomenuo odgovornost ministra gospodarstva Davora Filipovića koji, umjesto da rješava energetsku krizu, "mora gledati na mobitel i čekati hoće li policija doći po njega".

Grbin je najavio da će oporba iskoristiti sve parlamentarne instrumente kako bi došlo do „potpunog raščišćavanja s prošlošću, pljačkom svih nas, kako bi državu oslobodili okova koji ju vuku dolje”.

Čelnik Mosta Božo Petrov smatra da su dvije ključne riječi za ovo što se danas događa - besramnost i bezobrazluk.

"Vlada je izgubila obraz i jasno je što će raditi i gdje će završiti. Možemo i dalje očekivati još koju milijardu, nije ovo kraj, ovo je vrh sante leda i tek početak, pa i iz Europskog parlamenta kažu da kroz korupciju gubimo 60 milijardi eura”, rekao je.

Plenković pokušava svaki put prikazati da su oni žrtve lopova, a upravo su oni instalirali lopove koji su prepoznali priliku u HDZ-ovoj stranačkoj iskaznici, kaže Petrov.

Njegov stranački kolega Miro Bulj istaknuo je da „hrvatski narod plaća lopovsku maržu”. Dok oni pljačkaju građane, ti građani nam poručuju da su gladni, žedni, da nemaju djeci za marendu, udžbenike, za osnovne stvari, rekao je Bulj. 

Sanader je mala beba prema Plenkoviću

„Ivo Sanader je mala beba prema Andreju Plenkoviću”, ustvrdio je Bulj.

Čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava razmjere afere u Ini ocijenio je nevjerojatnim.

„Govorimo o milijardama kuna, govorimo o činjenici da je na račun jednog umirovljenika sjelo 500 milijuna kuna, a u aferi je ukradeno 1000 kuna svakom umirovljeniku i 27.000 kuna svakom novorođenom djetetu, a Hrvatska je izgubila dva najnovija borbena aviona”, kazao je.

Penava je ilustrirao nepotizam političke elite na primjeru Janafa - Dragan Kovačević pohrani nezakonitih 1,2 milijardi kuna kod Gorana Puklina, supruga bivše zamjenice glavne tužiteljice u DORH-u Mirele Alerić Puklin, a Puklin je i kum HDZ-ovca Marijana Kapulice, koji je savjetnik Plenkoviću, dok je na mjesto šefa marketinga u Lutriji postavljen Domagoj Alerić, brat Mirele Alerić Puklin.

„Ovakav sustav i Plenković sve nas prave glupanima, a mi nismo glupi. Znamo osjetiti kada je nešto trulo i znamo da ono što je trulo treba odstraniti”, poručio je Penava.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka istaknula je kako je za aferu odgovoran premijer te je zanima hoće li u ime Hrvatske tužiti Inu. 

„Premijer mora otići, ovo je slučaj zbog kojeg moramo ići na izbore. Kao da Vlada nema ništa s time tko je u Upravi Ine. On je zgrožen kako su ti ljudi završili, čak je i zgrožen kako je moguće da tvrtka od 20.000 kuna temeljnog kapitala može poslovati plinom u Hrvatskoj, kao da nema ništa sa zakonom koji je to omogućio”, naglasila je.

Osim toga, Plenković se pravi da nema ništa s time tko je na čelu HERA-e, a čovjek koji je bio na njezinu čelu izdao je dozvolu tvrtki koja je poslužila u pljački Ine tjedan dana nakon što je izašao iz Remetinca, podsjetila je Benčić.