Ne ‘kockajte’ se s televizijskim nadriliječnicima

Nema problema: vojska vidovnjaka, majstora tarota i viska, astrologa i numerologa, samo čeka na vas. Kao gljive poslije kiše naselili su se pred ekranima Nove TV i RTL-a, pa u sitnim noćnim satima čekaju nemirnu publiku.

Nakon “Kunolovca”, “Nove love” i ostalih papilova, pristigle su nove tvornice novca, poput “Ezo TV-a” i “Astro showa”, koje Novoj TV i RTL-u, neslužbeno se drži, mjesečno donose i do pola milijuna kuna. Nije za čuđenje - 6,88 kuna za minutu poziva s fiksne linije ili 8,28 za mobilnu, nekim noćobdijama je šala mala prema brzinskom televizijskom zdravstvenom pregledu tijela i psihe ili pogledu u budućnost.

Uporna lidija

Ima i onih kojima samo jedno javljanje u emisiju nije dovoljno, pa se - kao, primjerice, jedna Lidija - tijekom noći oglase još koji put. Zanimala ju je boja aure i zdravstveno stanje, o kojem joj je iz RTL-ovog studija progovorila popularna majstorica rada s viskom:

 - Imate problema s trtičnom kralježnicom, dvostruka je geopatogena zona, osjeti vam se jetra, čak i urinarni trakt, pogledajte maternicu, lijevo koljeno, lijevi skočni zglob, tu je i trnjenje prstiju, pripazite na lijevi kuk, lijevi dio pluća, lijeva dojka, imate mastopatiju, idite na pregled, pogledajte i desno uho i oko, a imate problema i s teškim mislima. Čuvajte se strahova, pogledajte vratnu kralježnicu, imate vrtoglavica, pripazite na srčani tlak – reče visak, pardon majstorica s njime, u predviđenih nekoliko minuta užarene linije, na kojoj se sa spuštanjem slušalice nova veza odmah otvara, a pitanja pljušte na temu najvoljenijih, posla...

Visak majstorica je dala prilično detaljnu opservaciju pred kojom bi se i liječnička struka dobro zamislila. Na naše pitanje što misle o takvom načinu pristupanja zdravstvenim problemima, medicinari su potvrdili kako je to isključivo gatanje i totalno praznovjerje koje nema veze s medicinom.

- Ma, to je čista prijevara, šarlatanstvo. Nije temeljeno na zdravim osnovama ni u fizičkom, ni u psihičkom obliku – bio je kratak prof.dr.sc. Vjekoslav Krželj, pročelnik Katedre za pedijatriju Medicinskog fakulteta u Splitu i voditelj Hrvatske proljetne pedijatrijske škole.

No, bez obzira na sve, “proročke” emisije imaju brojnu publiku, posebice na RTL-u na kojem se, kao u Lidijinom slučaju, otvoreno govori o zdravstvenim problemima. Na Novoj TV će vas zbunjeni voditelj, odmah nakon puštanja u eter, upozoriti kako se na pitanja iz te tematike ne odgovara. A nakon toga će vas dežurna ezo majstorica uputiti na privatni razgovor s nekim od kolega, naravno izvan etera, ili javljanje nakon završetka direktnog TV prijenosa.

Ova se postaja očito dobro prilagodila najnovijim odrednicama Vijeća za elektroničke medije, koje navodi da u emisijama teleprodaje, kao što su one ezoteričnog sadržaja, nije dozvoljeno iznositi tvrdnje o predviđanjima budućih događaja. Osim kao stvar nečijeg mišljenja.

Jasni su bili i u odredbi da se ne smije ostvarivati kontakt s preminulim osobama, te iznositi tvrdnje koje se odnose na pitanja zdravlja, sredstava liječenja i/ili zacjeljivanja.

No, ona se ipak postavljaju. I vrlo rijetko bilo tko za takve postupke bude kažanjen. Zašto?

Igraj u sivoj zoni

- Zato što vrlo dobro znaju granice sive zone u kojima djeluju. Svjesni su činjenice da mogu na nešto ukazivati, skrenuti pažnju, upozoriti. Ali ako predlože način liječenja, pregledaju pacijenta ili im preporuče određene preparate, a nemaju za to zakonom predviđene medicinske ovlasti, tada na snagu stupa Kazneni zakon s člankom o nadrilječništvu. Dokle god su u sivoj zoni, zakon ih ne tereti. Zato je vrlo malo kaznenih prijava za nadrilječništvo – kaže Marko Golubić iz odvjetničkog društva Mađarić i Lui, koji se bavi ovakvom vrstom slučaja.

Usporedbe radi, PU Splitsko–dalmatinska evidentirala je tek jedan takav slučaj, 2005. godine, za kazneno djelo nadriliječništva, kada je prijavljen bosanski državljanin zbog lažnog predstavljanja pred 100-postotnim invalidom.

I to je sve, usprkos tome što u oglasima, i na crno, u Hrvatskoj djeluje na tisuće lažnih čitača sudbine koji varaju naivnu čeljad. Neki su se na tome prilično obogatili, a pojedini su postali gurui kojima na “ispovijed” i liječenje duše dolaze brojni, ponekad čak i poznati Hrvati.

Kandidati za burzu rada

Drago Plečko drži da po Hrvatskoj “šeta” čak 20-ak tisuća takvih šarlatana iz crne ekonomije oko kojih se, sve na račun lakomislenih građana, vrti veliki novac. I nitko njihov rad ne želi uvesti u red. Štoviše, njegov projekt kojim je pokušao odrediti točnu granicu između vrača–pogađača i obrazovanih ljudi, sa znanjem komplementarne medicine i na zapadu legaliziranih alternativnih metoda, nije naišao na plodno tlo. Zaustavio ga je, kaže, dio medicinskog estamblishmenta, ali i alternativaca koji se ne usuđuju podvrgnuti testiranju svojih “moći”.

I dio Crkve se, kaže, ubacuje u igru, pa preko svojih vanjskih igrača protura neodrživu tezu da su svi oblici alternative - sekte.

- Država će kad-tad morati povući liniju. Broj tih emisija raste jer je to sjajan prihod za mnoge. U slučaju zabrane, tisuće ljudi vratilo bi se na burzu rada. Većina tih “znalaca” koji vrište s TV ekrana, obrazovanje i stručnost sigurno nemaju i pod takvim uvjetima ne mogu nikako znati što pacijentu treba – kaže mr. Plečko.

tanja šimundić bendić/slobodna dalmacija