NAKON VIŠE OD DVIJE GODINE Nastavljeno suđenje Mamićima, obrana traži preispitivanje optužnica

Zdravko Mamić
Hercegovina.info

Ponovnim čitanjem optužnice Uskoka na osječkom Županijskom sudu u utorak je, nakon više od dvije godine, nastavljeno suđenje Zdravku i Zoranu Mamiću te još petorici okrivljenika, optuženih da su izvlačenjem novca, u sklopu zločinačkog udruženja, NK "Dinamo" oštetili za oko 200 milijuna kuna, prenosi Hina.

Zdravku i Zoranu Mamiću, koji su u bijegu u Bosni i Hercegovini sudi se u odsutnosti, a nakon čitanja optužnice o krivnji će se izjasniti okrivljenici Damir Vrbanović, Mario Mamić, Sandro Stipančić, Igor Krota i Nikky Arthur Vuksan, koji su se pojavili na današnjoj raspravi.

Prije čitanja optužnice odbijen je kao neosnovan prijedlog Filipa Glavaša, odvjetnika Zdravka Mamića, i ostalih branitelja da se optužnice Uskoka i zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, koje su kasnije spojene u jedan postupak, ponovno upute na razmatranje nepristranom Optužnom vijeću.

Obrana traži da se preispitaju optužnice

Obrana je smatrala kako činjenica da su radu Optužnih vijeća, koja su odlučivala o tim optužnicama, sudjelovali suci Ante Kvesić, Darko Krušlin i Zvonko Vekić, protiv kojih je pokrenut kazneni postupak zbog Mamićevih optužbi za primanje mita, govori da su ti suci trebali biti izuzeti iz rada tih Vijeća te da optužnice treba ponovo nepristrano preispitati, kako bi se osigurali uvjeti za pravično suđenje.

U drugom suđenju za izvlačenje novca do sada održana samo jedna glavna rasprava

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK "Dinama", koje je na osječkom Sudu počelo početkom ožujka 2021., do sada je održana samo jedna glavna rasprava, na kojoj je okrivljenicima pročitana optužnica, nakon čega je uslijedila dugotrajna stanka zbog bijega Zorana Mamića u BiH, te procedure traženja njegova izručenja, što su vlasti BiH u konačnici odbile.

Posljednjih nekoliko ročišta u veljači, ožujku i travnju ove godine odgođeno je zbog zahtjeva obrane obrane za premještanje predmeta na Županijski sud u Zagrebu te nedolazaka na raspravu okrivljenika Nikky Arthura Vuksana i nekoliko odvjetnika.

Uz Zdravka i Zorana Mamića, optužnicom Uskoka obuhvaćeni su: Zdravkov sin Mario Mamić, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U  optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015., ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK "Dinamo" neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.