MUČAN SLUČAJ IZ SPLITA Rastrojenog ovisnika o drogama godinu dana odurno iskorištavali

Policija
Ilustracija

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv dvojice mladića, Antonija Č. (25) iz Solina i njegovog vršnjaka Andrije J. iz Kaštela zbog trgovanja ljudima. Naime, tereti ih se da su više od godinu dana, odnosno od početka 2022. pa do 9. siječnja 2023., na širem području Sinja, Dicma, Dugopolja i Splita, zajednički i dogovorno iskorištavali odnosno prisiljavali jednog ovisnika o narkoticima koji je tada bio u stanju psihičkog rastrojstva i teškoj emocionalnoj krizi da radi kaznena djela kako bi se oni time okoristili.

Tako su ga, po optužnici, hvatali za majicu u predjelu prsa, gurali ga prema svojem vozilu, udarali ga otvorenim dlanom u glavu govoreći mu da će raditi za njih, da će se javljati na telefon kad god ga oni zovu, jer će ga, ako to ne napravi, tući svaki dan. Više su mu puta prijetili da će mu doći kući i roditeljima reći kako je narkoman i diler, pratili su gdje se kreće, a jednom su ga pokušali presresti u Sinju te su mu tada zaprijetili govoreći: "Sinoć si uteka, drugi put nećeš. Znaš li ti ko je bio s menom u autu? Da smo te uvatili zapalili bi i tebe i auto, ne bi više izaša iz polja", piše Slobodna Dalmacija.

Tražili su do njega da im da 1260 eura odnosno tadašnjih devet i pol tisuća kuna na ime izmišljenog duga, a on im je dao dio novca. Nagovorili su ga, tvrdi u svojoj optužnici tadašnji zamjenik, a trenutno v.d. Općinskog državnog odvjetnika u Splitu Markus Pervan, da od njih preuzme pakiranja s kokainom i odnese ih trećim osobama. Tako je žrtva tijekom lipnja prošle godine njemu nepoznatim ljudima predala vrećicu s oko 15 grama kokaina na parkiralištu ispred jednog trgovačkog centra u Splitu, tijekom listopada iste godine vrećicu s oko 15 grama kokaina na području Pujanki, vrećicu s oko 30 grama kokaina na parkiralištu TTTS-a te vrećicu s pet grama kokaina u Dicmu ispred jednog lokala.

Okrivljeni mladići su u svojim obranama pred ODO-om priznali sve za što ih se tereti. Obojici su umjesto istražnog zatvora određene mjere opreza i to javljanje policiji, zabrana približavanja žrtvi te kontakta s oštećenikom. Niti jedan od njih prije nije osuđivan, ali obojica imaju u tijeku postupke pred Općinskim sudom, Antonio zbog zlouporabe droga, a Andrija i zbog narkotika, ali i zbog krijumčarenja migranata.

"Kod obojice se radi o postupcima za kaznena djela motivirana koristoljubljem kao što je to i ovdje slučaj, zbog čega postoji bojazan da bi boravkom na slobodi, mogli ponoviti isto kazneno djelo, čime bi u konkretnom slučaju bile ispunjene osnove za određivanje istražnog zatvora. Međutim, kako se navedena opasnost od ponavljanja istog ili sličnog kaznenog djela može otkloniti primjenom mjere opreza, posebice zbog činjenice da se radi o osobama relativno mlađe životne dobi te da glede tih postupaka koji su u tijeku ipak treba poštivati načelo presumpcije nevinosti, to se predlaže produljiti izrečene mjere opreza", naveo je, uz ostalo, u optužnici tužitelj Pervan.