'MOLITVA MAJKE' Pismo majke iz Mostara uručeno Plenkoviću

molitva majke, pismo, Andrej Plenković

Udruga B.a.b.e. izrazila je danas zabrinutost zbog velikog broja pritužbi na rad Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, što je jučer učinila i inicijativa Spasime. Predstavnici udruge su danas ispred hotela Westin, uoči početka vladine konferencije o zaštiti od nasilja nad ženama i u obitelji, pročitali anonimno pismo jedne od Laura – žene žrtve nasilja u obitelji koja je iznijela optužbe na račun Poliklinike i institucija, piše Telegram.hr.

Anonimna žena je u pismu istaknula kako je njezin bivši muž zlostavljao njihove dvije kćeri, kojima je utvrđen PTSP. Poručila je kako su razni stručnjaci zaključili da su djeca zlostavljana, ali ne i Poliklinika. Navodi kako nisu utvrdili elemente zlostavljanja za jedno dijete, a da drugo nisu pregledavali.

Anonimna majka je naglasila da su elementi zlostavljanja naknadno utvrđeni kod obje kćeri, ali da Centar za socijalnu skrb uvažava samo nalaz Poliklinike. Zabrinuta je jer je u tijeku rok za povratak djece ocu u Bosni i Hercegovini.

Njezino pismo pročitala je predstavnica udruge B.a.b.e. Bojana Guberac, a predsjednica udruge Petra Kontić uručila je pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem su pismu važnost ispitivanja okolnosti ovog slučaja. I Kontić i Plenković su sudjelovali na Konferenciji “Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” u organizaciji Ministarstva socijalne politike povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

‘O propustima se treba javno govoriti’


Iz udruge su istaknuli kako slijedom dugogodišnjeg iskustva mogu potvrditi da se korisnice i korisnici u velikom broju žale na rad institucija i zdravstvenih ustanova, uključujući i Polikliniku za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. “Budući da kao udruga po prirodi stvari nismo u mogućnosti ispitivati detalje pritužbi, korisnice i korisnike savjetujemo da podnesu pritužbe relevantnim institucijama, kao što su Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata, Ministarstvo zdravstva i odgovarajuće komore”, rekli su.

Naglasili su da nikada nisu dobili povratnu informaciju o eventualnom uspjehu upućenih pritužbi i predstavki. “Smatramo da je u interesu javnosti da se o eventualnim propustima u postupanju bilo koje ustanove, pa tako i Poliklinike govori javno jer i to je jedan od način da građani kojima je Poliklinika u najtežim životnim trenucima često puta jedina opcija, mogu s povjerenjem tražiti pomoć od navedene zdravstvene ustanove”, izjavili su iz udruge B.a.b.e., kojoj je podršku u ovom slučaju dao i SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava te građanke grada Zagreba.

Inicijativa Spasime jučer je objavila kako neće sudjelovati na konferenciji, jer je jedna od sudionika i ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander, koja je naknadno otkazala svoj dolazak. Na upit Telegrama o njezinom nedolasku iz, Ministarstva su nam odgovorili da se Buljan Flander ispričala “s obzirom na to da je, kako navodi, u međuvremenu pozvana primiti uglednu godišnju nagradu za svoj rad u 2020. godini, a dodjela nagrada se održava u isto vrijeme kao i panel konferencije”.

‘Razvod mi nije donio ni mir, ni pomoć’

Pismo anonimne žene žrtve nasilja prenosimo u cijelosti.

"Poštovani premijeru Plenkoviću,

i ja sam jedna od Laura, žrtva hrvatskog obiteljsko pravnog sustava, u čijim rukama se moja djeca i ja nalazimo gotovo tri godine. Razvod od bivšeg nasilnog supruga našoj djeci i meni nije donio ni mir niti olakšanje, a niti pomoć. Ne želim Vas zamarati sa strašnim stvarima koje je suprug radio meni, ali otac ste i razuman čovjek pa zamislite o kakvom se ocu radi kada je seksualno zlostavljao naše dvije kćeri.

Svu vjeru i nadu u pomoć dala sam hrvatskim stručnjacima, obraćajući im se s punim povjerenjem. Naša djeca su prolazila nebrojene stručne procjene. Višekratno propitivane, pregledavane i ocjenjivane lažu li ili ne. Radi očevog zlostavljanja djevojčicama od 8 i 11 je utvrđen PTSP. Različiti su stručni i pametni ljudi pregledavali našu djecu i gotovo svi su zaključili da su zlostavljana.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba zlostavljanje nije potvrdila. Za jedno moje dijete u Poliklinici nisu nađeni elementi zlostavljanja. Drugo ovdje nije pregledavano. Kasnije je utvrđena ista dijagnoza za obje. Međutim, Centar za socijalnu skrb Zagreb, podružnica Susedgrad izdvaja i uvažava samo nalaz Poliklinike kao istinit. Ostali nalazi i stručnjaci – kao da ne postoje. Centar se do danas oslanja isključivo na nalaz Poliklinike.

Ovoga trenutka teče rok za povratak djece u Bosnu i Hercegovinu pod prijetnjom ovrhe gdje nas čeka otac zlostavljač. Zamolila sam ovu mladu ženu iz Udruge B.a.B.e. da pročita moje pismo. Časni premijeru Plenković – to je sustav obiteljsko pravne zaštite u Hrvatskoj."