MOGLI BI SE IZNENADITI Evo kolike plaće hrvatski ugostitelji i hotelijeri nude radnicima iz BiH

pad domaće radne snage, radnici, turistički radnici, sezonski radnici, turizam, Dalmacija, sezonski radnici, sezonski radnici, turistička sezona, Dalmacija, radnici, plaća, turistička sezona, ugostitelji, sezonski radnici, plaće, turistička sezona, radna snaga, radna snaga, radnici, mario nenadić
Arhiva/Ilustracija

Hrvatski ugostitelji i hotelijeri počeli su se oglašavati i na radijskim postajama u Bosni i Hercegovini, traže kuhare, konobare, pomoćno osoblje... Radnici iz Srbije, Republike Srpske i ostatka BiH, dolaze sve više u Dalmaciju, ali i u Istru. 

Vlajko Berić, konobar iz Banje Luke, za nekoliko dana seli se u Medulin u Istri. Tamo ostaje do listopada.

"Prvi je razlog, naravno, zarada. Svi mi idemo tamo zbog veće zarade, a drugi je razlog, iskreno, taj što možemo steći još dosta veće iskustvo od onoga koje se pruža ovdje, u gradu na Vrbasu. Ja sam konkretno dobio jako dobru ponudu jer sam 11 godina aktivno u ovom poslu, tako da sam ponudom više nego zadovoljan. Što se tiče tih cifri, kreću se od 1200 pa do čak 2200 eura", kaže Berić za SrpskaInfo.

"Radnici moraju imati znatno bolje uvjete, inače nećemo imati s kim raditi i neće imati tko za nas raditi. Pozivam sve poslodavce da malo razmisle o tome na koji bi način zadržali radnike u svojim firmama, a s druge strane kako privući nove radnike", kaže Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja "Horeka" iz Banja Luke. 

"Turizam je gospodarska grana koja u posljednje vrijeme ima izuzetno dinamičan razvoj, i naravno da su gospodarstvenici iz tog sektora vrlo zainteresirani za to da u budućem razdoblju organiziraju radnu snagu i nađu onu koja nedostaje, kao i nove profile zanimanja koje turizam zahtijeva u ovom trenutku", rekao je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske za Srpsku info. 

Dalmatinski ugostitelj

"Trenutačno nam nedostaje radnika, i kuhara i konobara, ali prvenstveno pomoćnog osoblja. Kuhari i konobari kod nas imaju plaću koje se penju i na više tisuća eura, posebno ako zbrojimo manču koju dobiju. Iskusan konobar u srcu sezone u restoranu može zaraditi i do 15 - 20 tisuća kuna, a isto vrijedi i za kuhara, iako ima chefova koji zarađuju i puno više od toga. Pomoćno osoblje, poput perača suđa, dobije između 5000 i 6000 kuna, a u srcu sezone i više. Imao sam radnike iz Bosne i Srbije i zadovoljan sam. Došli su mi i radnici iz Beograda, ali MUP je prespor u izdavanju dozvola, to nam stvara velike probleme – kaže za "Slobodnu" jedan dalmatinski ugostitelj.