MISLILA DA ULAŽE U NAFTU Žena nasjela na investicijsku prevaru i izgubila 67 tisuća eura

Kompjutor laptop pretraga policija
Ilustracija/hercegovina.info

Investicijske prevare obećavaju brzu dobit, no građani često budu oštećeni za velike novčane iznose, upozorila je danas bjelovarsko-bilogorska policija nakon što joj je 45-godišnjakinja iz Bjelovara prijavila da je na ulaganju u naftu prevarena za 67 tisuća eura.

Oštećena je na društvenoj mreži pronašla članak o ulaganju u naftu, sirovine i kriptovalute te je u prilogu ostavila svoje podatke za kontakt nakon čega ju je tijekom tri mjeseca kontaktiralo putem telefonskih poziva, elektroničke pošte i aplikacija za komunikaciju više osoba, prenosi Hina.

Uvjerili je u veliku dobit

Uvjerili su je da je ulaganjem u naftu ostvarila veliku dobit, ali su za isplatu uvjetovali plaćanje poreza na dobit pa je 45-godišnjakinja u više desetaka navrata uplatila više od 67 tisuća eura. No, dobit od ulaganja nije dobila, izvijestila je policija koja je još jednom upozorila građane na investicijske prevare putem društvenih mreža.

Indikatori prevare

Prevaranti pritom najčešće nude unosne investicijske mogućnosti, kao što su dionice, obveznice, kriptovalute, nafta, plemeniti metali, strana zemljišta ili alternativna energija. Znakovi koji mogu ukazivati da je riječ o prevari su učestali nenajavljeni pozivi koji obećavaju brzu i značajnu dobit i sigurnost investicije.

Još jedan indikator da se radi o prevari je prikazivanje kako je ponuda dostupna samo ograničeno vrijeme te da je dostupna samo vama i traži se da je ne dijelite s drugim osobama. Ono što građani mogu učiniti da se zaštite od ovakvog oblika kriminala je da potraže nepristran financijski savjet prije nego što ulože sredstva.

Potrebna je sumnjičavost i dodatan oprez kod ponuda koje obećavaju brzu i veliku zaradu i svijest da ako se čini da je nešto predobro da bi bilo istina vrlo vjerojatno i nije istina.

Građani koji su već uložili u taj oblik prevare trebaju biti dodatno oprezni i čuvati se budućih prevara jer će ih prevaranti vjerojatno ponovo ciljati ili prodati njihove podatke drugim prevarantima.