MINISTAR POZITIVAN Beroš ima temperaturu 39

Vili Beroš
Milan Sabić/PIXSELL

Vili Beroš, ministar zdravstva, pozitivan je na covid-19. Simptome bolesti dobio je tijekom noći sa srijede na četvrtak, a okarakterizirani su kao blagi, objavio je Jutarnji list.

"Osjećam se relativno dobro. Od simptoma, zasad imam visoku tjelesnu temperaturu koja se penjala do 39,5, ali osim standardnog osjećaja kada se ima visoka temperatura, mogu reći da sam dobro", rekao je Beroš za Jutarnji list.

Tijekom jučerašnjeg dana radio se epidemiološki izvid i tražili su se kontakti koje je ministar ostvario 48 sati prije nego što su se pojavili znakovi bolesti.

Beroš kaže kako ne može sa sigurnošću reći gdje se zarazio te da ga nitko nije prijavio kao kontakt zbog kojeg bi bio u samoizolaciji.

"Činjenica je da sam u subotu bio u Varaždinskoj županiji kako bih posjetio tamošnju bolnicu, dao im potporu i vidio stanje u bolnici na licu mjesta. Znamo da je situacija tamo loša i da je jako velik broj zaraženih", govori Beroš.

No, ne može reći da se tamo zarazio. U međuvremenu se ispostavilo da je u Ministarstvu zdravstva nekoliko oboljelih, među kojima je i ministrova glasnogovornica.

"Bio sam u kontaktu s glasnogovornicom, a ispostavilo se da je pozitivna. Činjenica je da je virus jako proširen tako da i uz maksimalne napore i zaštitu, virus očito nađe svoj put", govori Beroš.

Inače, Beroš je dan nakon posjeta Varaždinu bio u Banskim dvorima, na sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite s premijerom Andrejem Plenkovićem i predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frkom-Petešićem, a u ponedjeljak je bio na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ipak, u oba slučaja ministar, kao i ostali sudionici, održavali su fizički razmak i nosili maske.

"Prema struci, gleda se zadnjih 48 sati prije pojave simptoma. Činjenica je da u tom periodu nisam bio u kontaktu ni s kim iz Vlade. U srijedu je bio praznik, tako da nisam nikoga vidio, a dan prije smo imali sastanak, ali je bio održan preko videopoziva", govori Beroš.

Pojašnjava da su za sada u samoizolaciju stavljeni njegovi ukućani kao i vozač. Iz Ministarstva zdravstva u samoizolaciju su poslane četiri osobe, Berošev šef kabineta, tajnica, ravnateljica uprave bolničke zdravstvene zaštite i načelnik sektora za financijske poslove. Za druge kontakte je u tijeku epidemiološki izvid.

"Imao sam nekoliko kraćih sastanaka, tako da u ovom trenu popisujem kontakte, a epidemiolozi će reći tko treba u samoizolaciju, a tko ne", govori Beroš.

Rizični kontakti


Također, neki od njegovih kontakata su testirani te se čekaju rezultati.

Čim je dobio pozitivan nalaz, govori Beroš, prijavio se i na aplikaciju Stop COVID-19, koja služi jednostavnom upozoravanju građana da su se možda našli u epidemiološki rizičnom kontaktu.

"Jutros je testiranje pokazalo da sam pozitivan na koronavirus što sam odmah objavio putem STOP COVID-19 aplikacije na mobilnom telefonu. Ovu informaciju automatski će dobiti i sve osobe koje su bile u mojoj blizini proteklih dana. Važno je da i svi vi koristite aplikaciju kako biste spriječili daljnje širenje virusa i zaštitili druge osobe. Zbog toga smo je i napravili!", obavijestio je na Facebooku.

Unatoč visokoj temperaturi, koju regulira tabletama za snižavanje temperature, Beroš kaže da će nastaviti s dnevnim aktivnostima iz svog doma.

"S obzirom na to da se osjećam relativno dobro, radim od jutra. Stalno sam na telefonu, a imam i sastanke. Srećom, živimo u moderno doba pa se puno toga može odraditi preko Zooma", govori Beroš, te ističe da mu je žao što neće moći otići na dogovoreni posjet OB Čakovec.

Peti ministar


Inače, jučer ujutro ministar Beroš, s obzirom na to da je upravo bio dobio rezultat testa, nije bio na sjednici Vlade, ali nije bio niti na prošloj.

Naime, dan prije prošlotjedne sjednice također je dobio visoku temperature zbog koje se testirao, no tijekom sjednice stigao je rezultat, koji je bio negativan, tako da je sljedećeg dana nastavio sa svim svojim aktivnostima.

Beroš je peti ministar koji je zaražen koronavirusom i zasad su svi imali blaže simptome bolesti, te su u pravilu izašli iz izolacije nakon deset dana, koliko se smatra da zaražena osoba prestaje biti infektivna, odnosno opasna za druge kao prenositelj bolesti.

"Nadam se da se moje zdravstveno stanje neće pogoršavati. Apeliram na građane da budu odgovorni, da se pridržavaju mjera, radi sebe, ali i svojih najmilijih", kaže Beroš.