MINISTAR NA UDARU Hrvatski sabor o opozivu Grlića Radmana raspravljao devet i pol sati

Gordan Grlić Radman
Davor Kovačević

Devet i pol sati raspravljao je Hrvatski sabor o prijedlogu oporbe da ministru Gordanu Grliću Radmanu iskaže nepovjerenje jer u imovinsku karticu nije upisao 2,1 milijun eura dobiti od dividende. Vlada i vladajući taj su prijedlog odbacili, prenosi Hina.

"Inicijativu ćemo odbiti“, najavio je premijer Andrej Plenković.

Nijedan argument, a kamoli dokaz, nije iznesen koji bi upućivao da je Grlić Radman zloupotrijebio položaj ministra da bi svoj privatni interes stavio iznad zajedničkog, kazao je Davor Ivo Stier (HDZ) u raspravi koja je počela u srijedu, u 17 sati, a završila u četvrtak, oko 2,30 sati.

Priznaje da je ministar pogriješio što dobit nije stavio u imovinsku karticu, no ističe da je dionice prijavio, dobio dividendu, platio porez. ''Motivacija oporbene inicijative nije borba za opće dobro, nego politička borba koja ide protiv ministra, premijera, Vlade'', dodao je.

''Ne osjećam da sam napravio veliki propust i da bih trebao biti osuđen'', poručuje Grlić Radman.

Oporba gleda drugačije

Oporba na cijeli slučaj s imovinskom karticom gleda drugačije, ističe da ni premijer, ni ministar nisu odgovorili zašto ministar godinama nije postupio po uputi Povjerenstva za sukob interesa.

Četiri godine ste svjesno i uporno kršili zakon ne prijavivši dobit od 2,1 milijun eura, poručila je ministru vanjskih poslova Urša Raukar (Možemo), pitajući ga što je radio s tim novcem, u što ga je ulagao?

''To nije greška, to je namjera'', tvrdi Mirela Ahmetović (SDP).

Marijan Pavliček (HS) dodaje da ministar svjesno nije htio prijaviti taj iznos kako bi se što manje znalo o prošlosti tvrtke u kojoj je suvlasnik. U Slavoniji više nema ni prasice, ni kasice, jedinica kasica koja se puni je ona Grlića Radmana i Agroproteinke, ustvrdio je zastupnik.

Najviše kritika na ministrov račun uputili su zastupnici Mosta koji su inicirali opoziv.

Kako objasniti slavonskom seljaku gdje su mu završile svinje, zašto su završile baš u ministra, zapitao se Miro Bulj, koji je Grlića Radmana prozivao i zbog načina na koji je njegov otac, direktor u komunizmu, postao vlasnik Agroproteinke.

Šef diplomacije uzvratio mu je da je „najveća štetočina u Saboru“, da radi hajku i obmanjuje javnost. „Znate, kad klauna pošaljete u Sabor da postane zastupnik, on ne postane zastupnik nego od Sabora napravi cirkus“, rekao je Bulju.

Kaže i kako je u cijeloj priči najveća reputacijska šteta napravljena Agroproteinki. To je rijetko uspješna firma koja se može podičiti privatizacijom i biti primjer drugim firmama, rekao je Grlić Radman.

Ivan Penava (DP) poručuje mu kako su najviše stradali slavonski seljaci, ne on i Agroproteinka.