Interviju za naš portal Milan Bandić: Hrvati imaju najmanje razloga za zadovoljstvo u BiH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Što vas je potaklo na predsjedničku kandidaturu sa obzirom da ste gradonačelnik glavnog grada svih Hrvata, centra koji ima najveću ekonomsku i političku moć u RH?

Politiku doživljavam kao služenje građanima i skoro čitavo desetljeće služim kao gradonačelnik Zagreba. Svi koji su proteklih godina bili u hrvatskoj metropoli mogli su vidjeti koliko smo učinili za naš grad. Zagreb je doslovce doživio preporod u svakom pogledu. Zagreb danas živi gotovo duplo bolje od ostatka Hrvatske, i u odnosu na sam grad dvijetisućite godine kada sam započeo svoj prvi mandat. Svjestan sam da mogu svojim znanjem, iskustvom, energijom i upornošću, učiniti jako puno i za druge hrvatske krajeve. Želim da cijela Hrvatska živi kao Zagreb i još bolje od toga. Ne bojim se izazova i rada. To znaju moji Zagrepčani koji su mi po četvrti put dali povjerenje na lokalnim izborima u svibnju, kad sam premoćno pobijedio u utrci za gradonačelnika. Mogao sam uživati u lovorikama te pobjede iduće četiri godine. Ali ne bih bio sretan, jer Hrvatska ima velike neiskorištene potencijale i treba lidera.

Ima li vaša kandidatura, kako mnogi nagađaju ikakve veze sa neslaganjima sa čelnicima sada već Vaše bivše stranke?

Ako me pitate jesam li se kandidirao u inat trenutnom vodstvu SDP-a, moj odgovor je ne. Nikad u životu nisam donio odluku iz inata. Kandidatura za predsjednika države je ozbiljna stvar, jer ta funkcija nosi veliku odgovornost prema svim građanima i cijeloj zemlji. Socijaldemokracija koju ja živim uvelike se razlikuje od ponašanja vodstva donedavno moje matične stranke. Socijaldemokracija 21. stoljeća ogleda se u pomaganju običnom čovjeku, u služenju, u promicanju ideja jednakosti, pravednosti, socijalne države i sl. A ne u načelnom propagiranju zastarjelog shvaćanja socijaldemokracije komunističkog mentaliteta. Ne podnosim politiku zbog politike, stranačke interese iznad interesa građana.

Ukoliko postanete predsjednik, kakav je Vaš stav oko ulaska Hrvatske u EU, a posebno oko od mnogih spornih dogovora sa Slovenijom?

Sporazum o arbitraži nam omogućava da nesmetano završimo pregovore o pristupanju Europskoj uniji, te da tek kao članica Europske unije završimo razgraničenje sa Slovenijom. Pouzdajem se u kompetentnost i nepristranost arbitara. Bili smo u pat poziciji. Lako je kritizirati, ali treba naći snage i volje, krenuti naprijed. Slovenija je naša prijateljska i susjedna država i ne možemo dozvoliti da građani s obje strane granice postanu zarobljenici nečijeg inata. Isto tako ne možemo dozvoliti da nakon tolikih odricanja, žrtava i napora na putu prema EU, odustanemo od europske budućnosti i vratimo se Balkanu. Isto tako bit ću prvi koji će se suprotstaviti ucjenama i ustupcima koji bi bili na štetu hrvatskog teritorija.

Punopravno članstvo u Europskoj uniji kao jezgri zajedništva, demokratskih sloboda i gospodarskog razvoja jedan je od temeljnih ciljeva Hrvatske. Pritom moramo biti maksimalno fokusirani kako bismo što spremniji pristupili europskoj obitelji jer neće biti dovoljno ući u Uniju i prepustiti se struji. EU donosi i niz izazova, a na nama je da pokažemo čvrstinu i sposobnost da se nosimo sa svim problemima koji su stavljeni pred nas. Varaju se svi oni koji misle da će ulaskom u EU nestati svi problemi Hrvatske – tek tada ćemo morati dodatno zasukati rukave. Ono što smatram prioritetom jest što kvalitetnija i što hitnija unutarnja reorganizacija kako bismo u budućnosti mogli povući što više sredstava iz fondova Unije i iskoristiti ih za ravnomjerni razvoj Republike Hrvatske. Kad predsjednik poticat ću unutarnje promjene na bolje, a prema van, kao pit bull, štiti interese hrvatskih građana i države.

Kakav će biti Vaš kurs vođenja države ukoliko Vas narod izabere, socijaldemokracija ili neki drugi model

Ja ću biti nadstranački i nestranački predsjednik. Hrvatski predsjednik koji će jednakomjerno zastupati interese svih stranaka. Jasno da na moje političko opredjeljenje uvelike utječu moj katolički odgoj i socijaldemokratsko djelovanje. Zahvaljujući svome obrazovanju i životnom iskustvu imam golemu širinu i otvorenost. Osobno se zauzimam za okončanje svih hrvatskih podjela oko kojih smo se previše iscrpljivali proteklih godina. U radu za Hrvatsku ne smije biti podjela, već samo zajedništvom možemo zemlju učiniti naprednijom i sretnijom. Ja ne znam drugačije nego slušati ljude i pomagati im da riješe svoje probleme. Bit ću predsjednik koji će surađivati s građanima te svim sposobnim ljudima dobre volje, ma iz koje stranke dolazili.

Odnos prema Hrvatima u BiH? Kako poboljšati odnose u BiH, gdje Hrvati svakim danom gube pozicije i gdje se sustavno nadglašavaju od strane partnera?

Često putujem Bosnom i Hercegovinom i razgovaram s ljudima… Vidio sam puno nesnalaženja, nepravde, podvala, bespersepktivnosti, ali i manjka optimizma i neiskorištenih prilika. Svjesni smo mnogobrojnih problema u Bosni i Hercegovini, a Hrvati imaju najmanje razloga za zadovoljstvo postojećim stanjem. Pored nepravednog Daytonskog ustroja države, i loših zakonskih rješenja koja omogućavaju preglasavanja i nepoštivanje konstitutivnosti sva tri naroda, za mnoge stvari su krivi, nažalost, i hrvatska nesloga, nedostatak vizije, ali i nedovoljna potpora Zagreba. Bosna i Hercegovina ne može opstati bez Hrvata kao konstitutivnog naroda, i zato očekujem i veće razumijevanje bošnjačkih i srpskih lidera, ali i međunarodne zajednice. Bosna i Hercegovina ima goleme i neiskorištene potencijale. Problem je jedino u političkom okviru, a on se brzo može riješiti ako bude volje. Kada se on riješi onda će krenuti i ekonomski oporavak s kojim će se vratiti zadovoljstvo, mir i sigurnost za sve u Bosni i Hercegovini.

Kakva bi po Vama trebala izgledati neka bolja i buduća BiH, koja bi bila i po mjeri hrvatskog puka na ovim prostorima?

Krajnje je vrijeme da lideri sva tri naroda pokažu više odgovornosti za svoje građane i budućnost ove države te sjednu za stol i pokušaju iznaći trajno rješenje za Bosnu i Hercegovinu. Na taj način će odaslati jasnu poruku svijetu da je ta država kadra sama kreirati svoju budućnost, a ne samo čekati da vanjski centri moći nametnu neko novo rješenje. A još jednom ponavljam Bosna i Hercegovina ne može opstati bez zadovoljnih i sigurnih Hrvata u njoj. Osobno Bosnu i Hercegovinu vidim, zajedno s Hrvatskom u Europskoj uniji i NATO-u. Pomoći ćemo joj na tom putu vlastitim iskustvima. Koliko će vremena proći do punopravnog članstva – ovisi isključivo o kolegama u BiH. U svakom slučaju, Hrvatska će ubuduće, kad su Bosna i Hercegovina i regija u pitanju voditi puno odlučniju i konkretniju politiku, kako u zaštiti hrvatskih interesa, tako i u pomaganju BiH da konačno izađe iz sveopće krize.

Poznato je da ste veliki zaljubljenik u sport i da ste kao gradonačelnik Zagreba svekoliko pomagali športske klubove. Da li će se to nastaviti na državnoj razini ukoliko postanete prvi čovjek države?

Poznato je da su Hrvati sportska nacija, a s druge strane sport je jedan od važnih čimbenika socijalizacije društva. Mnogobrojni zagrebački i hrvatski klubovi te naši sportaši i sportašice proslavili su Zagreb i Hrvatsku diljem svijeta. Kroz sport također promoviramo i zdrav život. To su samo neki od razloga zašto kao gradonačelnik podupirem sport i zagrebačke sportske klubove. Kao predsjednik države neću imati ovlasti da direktno utječem na razvoj sporta, no hrvatski sport u meni će imati velikog prijatelja i podupiratelja.

Koga smatrate svojim najvećim protu kandidatom na izborima?

Sebe, Milana Bandića. Poštujem sve kandidate i svima im želim sreću, a sebi malo više.

Mada je nezahvalno, Vaša procjena rezultata u prvom krugu izbora s obzirom da već sada ankete najviše šansi daju Vama i vašem bivšem stranačkom kolegi Josipoviću?

Uvjeren sam kako ću se sigurno naći u drugom krugu, a tko će biti moj protivnik stvarno mi je svejedno. Ne brinem se hoće li to biti moj kolega Josipović, Vidošević, Hebrang ili netko četvrti. Siguran sam kako će na kraju te priče svi hrvatski građani izaći kao pobjednci jer će dobiti svog hrvatskog predsjednika koji ne samo da želi učiniti velike stvari, već – može!

Za kraj kada Vas možemo očekivati u Mostaru i Hercegovini, tj. da li ćete na ovim prostorima provoditi predizbornu kampanju?

U sklopu svoje predsjedničke kampanje svakako ću posjetiti Bosnu i Hercegovinu. U Mostaru sam oko polovice prosinca. Posjetit ću i druga hercegovačka mjesta, kako u sjevernoj i zapadnoj, tako i u istočnoj Hercegovini. Međutim, ovdje sam čest gost pa nema potrebe za predizborno paradiranje. Želim čuti želje i potrebe običnog čovjeka te vidjeti kako mogu pomoći Bosni i Hercegovini, kao predsjednik Hrvatske, od početka iduće godine.

www.hercegovina.info