Mesić nas gura u nesvrstane i dijeli odličja komunistima

Glavni urednik Glasa Koncila vlč. Ivan Miklenić ponovno je, između redaka, napao predsjednika države Stjepana Mesića. U najnovijem komentaru svoga tjednika on kritizira mlako obilježavanje prošlotjednog Dana neovisnosti, za što optužuje političare i medije. Mesića kritizira zbog guranja Hrvatske među nesvrstane, njegova odavanja počasti Che Guevari te dodjeli odličja komunistima zaslužnima za uspostavu hrvatske države.

Omalovažavanje Dana neovisnosti "posljedica je vrlo snažnoga i dubokog procesa zaustavljanja određenih ideološko-političkih aspekata tranzicije radi uspostavljanja ideološko-političkog kontinuiteta u Hrvatskoj, kao da nije ni bilo povijesnog silaska komunizma s vlasti", piše Miklenić, dodajući da je posve razumljivo da "takva težnja postoji kod funkcionara i povlaštenih iz toga režima, no da u tom procesu vrlo angažirano sudjeluju državne strukture, to je ne samo anakrono nego i antidemokratsko, antihrvatsko i antieuropsko".

  "Snažno sudjelovanje u tom procesu osobito je vidljivo npr. po guranju Hrvatske u krug tzv. nesvrstanih zemalja, dok je Hrvatska punopravna članica NATO-saveza (!?) i pred ulaskom u EU, po iskazivanju počasti latinoameričkom revolucionaru koji po suvremenim mjerilima može biti isključivo terorist i zločinac, po dodjeli državnih odlikovanja onima po čijem političkom djelovanju samostalne Hrvatske nikada ne bi bilo...", piše Miklenić u dijelu u kojemu se očito obraća predsjedniku Mesiću, premda ga izrijekom ne spominje, baš kao u nedavnom spornom komentaru u kojemu ga je prozvao za veleizdaju, premda ga nije imenovao.

"Snaga toga procesa uspostavljanja ideološko-političkog kontinuiteta u Hrvatskoj također se vrlo očito vidi po odnosu prema žrtvama komunizma, po nespremnosti da se istraže masovne grobnice u kojima su žrtve ideološko-političkog genocida, po nespremnosti da se prizna zločin i odgovornost za nj određenih povijesnih osoba, pa se u Zagrebu npr. umjesto uklanjanja imena moćnika, najodgovornijeg za prolijevanje nevine krvi, u javni prostor vraća i ime njegovih sljedbenica", optužuje Miklenić aktualnu vlast, no krivnju prebacuje i na medije, jer oni "ne samo da ne smatraju Dan neovisnosti Hrvatske važnim, nego uvelike sudjeluju u promicanju procesa uspostavljanja ideološko-političkog kontinuiteta u Hrvatskoj, pa su im često suvišni i samostalna Hrvatska i njezini blagdani i simboli".

Večernji list