Mesić na Novogodišnji koncert putovao Vladinim avionom

Za odlazak u Beč, šef države Mesić i supruga Milka, koristili su službeni zrakoplov Vlade RH-a. Let do Beča s luksuznim Challengerom 612, sa 14 putničkih mjesta, trajao je manje od 45 minuta. Prema podacima, objavljenim u medijima, vladin Challenger CL-604 troši oko 1100 kilograma kerozina za sat leta. Računica kaže da je za posjet koncertu i let natrag potrošeno oko 1650 litara goriva, piše Jutarnji list.

Inače, ukupna cijena sata leta vladinog aviona, prema službenim podacima, iznosi 4320 dolara. Sat i pol do Beča i natrag stajao je 6480 dolara ili oko 32 tisuće kuna. Teško je sada procijeniti bi li korištenje redovne avionske linije ili barem tri službena automobila bilo jeftinije, ali bi svakako, u doba recesije, bilo prihvatljivije.

U pratnji predsjedničkog para bilo je osiguranje i službena fotografkinja Ureda predsjednika.

Predsjednik Mesić je i za posjete Beču 2008. godine bio na koncertu poznatog violinista Gideona Kremera, a 2006. godine bio je na koncertu Bečke državne opere u Lisinskom. Mesić je također i dugogodišnji pokrovitelj Varaždinskih baroknih večeri.

Kako navodi Jutarnji, u Uredu predsjednika tijekom pripreme posjeta dogovoreno je da neće biti razmjene poklona. Nakon koncerta predsjednički parovi bili na svečanom ručku. Predsjednik Mesić i supruga Milka potom su se, u večernjim satim, vladinim avionom vratili u Zagreb.

seebiz.eu