Letjelica koja je pala u Zagreb imala je fragmente eksploziva

Zagreb letjelica eksplozija
Cropix

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić stigao je na mjesto gdje je izvučena letjelica za koju se, kako je rekao šef Vojne policije, brigadir Vlado Kovačević, pretpostavlja da je nosila eksplozivnu napravu, piše Index.

"Istraga je ušla u završnu fazu. Na početku istrage dobili smo saznanja da se na određenim fragmetnima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti opreznijem načinu vađenja letjelice i otkloniti rizik za nekakav tragičan događaj. Zato je i ispražnjen paviljon i mnogi su udaljeni s ovog podučja. 

Pronađena je crna kutija, očekujemo da ćemo iz nje izvući podatke o letu. To ćemo komparirati s drugim krakom istrage koju radimo s članicama NATO-a i na osnovu odraza koji se pojavljivao u radaru rekonstruirati točno odakle je došla letjelica", rekao je Banožić.

"Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi koji upućuju da ovo nije bila izvidnička letjelica. Našli smo dijelove aviobombe. Zaključili smo da je također sovjetske proizvodnje, kao i ostali elementi, te je odvezena s ovog poručja. Nakon analize ćemo moći reći koji je tip i svrha. Za sada možemo reći da se radi o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje", kazao je.

"Ovo, osim lokacije, dovodi u pitanje i s čije je strane - ruske ili ukrajinske. Postoje elemeti da je mogla doći s obje strane. Ovo područje je sad sigurno, nema eksplozivnih sredstava, no dečki iz Vojne policije i MUP-a će sad još pogledati je li ostalo nešto unutra. Letjelica je izvađena", govori Banožić, prenosi Index.

Ponovio je da za razliku od prvih informacija, modifikacije na letjelici upućuju na to da nije bila izviđačka.