KUĆNI POSJET Prosvjednici pred stanom Vilija Beroša

KUĆNI POSJET Prosvjednici pred stanom Vilija Beroša
Jutarnji list

Skupina prosvjednika večeras se okupila pred vratima hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša.

Nedavno su najavili da će zbog mjera stožera nenajavljeno svaki dan posjetiti kućnu adresu jednog člana stožera na 15 minuta.

Naime, kažu kako mjere zabranjuju majkama i očevima da provedu 15 minuta s djecom koja su na bolničkom liječenju ako nemaju covid-potvrdu, javlja Index.

Prosvjednici su ministru zvonili na vrata, a došla je i policija nakon čega su se prosvjednici razišli.

Beroš se oglasio priopćenjem

"Ni ministarstvo zdravstva niti epidemiolozi nisu ograničili vrijeme trajanja posjeta vašoj bolesnoj djeci. Zato, dragi roditelji, ne kucajte na otvorena vrata ministra. Svaka bolnica i zdravstvena ustanova organizira način i trajanje posjeta vašoj bolesnoj djeci“, poručuje ministar zdravstva Vili Beroš grupi roditelja koji su večeras došli pred njegov obiteljski dom protestirati zbog, kako navode u svojim objavama na Facebook grupi, ograničenja posjeta svojoj bolesnoj djeci na 15 minuta.

Stožer Civilne zaštite i epidemiolozi odredili su da svi roditelji bolesne djece koja se liječe u hrvatskim bolnicama i zdravstvenim ustanovama moraju ispunjavati epidemiološke uvjete kao i svi posjetitelji, odnosno posjedovati EU COVID putovnicu kao dokaz da su cijepljeni ili preboljeli koronu, odnosno da su testirani na COVID-19.

Kaže da ne smije biti nasilja nad domovima i obiteljima

Način organiziranja posjeta bolesnoj djeci, vrijeme posjeta i trajanje organizira svaka od ustanova u skladu sa svojim organizacijskim i prostornim mogućnostima i o tome su dužni obavještavati roditelje malih pacijenata, piše ministarstvo u priopćenju.

„Razumijem nezadovoljstvo roditelja ako se osjećaju nepravedno zakinuti za mogućnosti češćeg ili dužeg posjeta svojoj bolesnoj djeci i uvijek ću, kao liječnik, ministar i roditelj biti uz njih, ali ne mogu prihvatiti način na koji izražavaju svoj protest“, kaže ministar zdravstva pred čiji su obiteljski dom došli prosvjednici.

„Mjesto za rješavanje ovakvih pitanja može biti Ministarstvo zdravstva, a ne domovi članova Stožera ili bilo kojeg državnog tijela. Demokracija podrazumijeva dijalog, propitivanje svih odluka i traženje odgovornosti svakoga od nas koji obavljamo javne dužnosti, ali nasilje nad domovima, prijetnje i ugrožavanje članova naših obitelji i drugih građana ne smije biti obrazac ponašanja. Još je tužnije što se u tu povorku roditelja ukrcavaju i neki  drugi koji imaju posve druge ciljeve, a ne dobrobit djece“, ističe ministar zdravstva.