KRIO PODATKE O IMOVINI Gordan Grlić Radman kažnjen s 5300 eura

Gordan Grlić Radman
Davor Kovačević

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u četvrtak da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman prekršio zakon kada u imovinsku karticu nije unio podatke o isplaćenim dividendama iz više tvrtki, zbog čega je kažnjen zakonski maksimalnim iznosom od ukupno 5300 eura.

Ministar je stupanjem na dužnost od 2019. do 2022. primio dividende iz više tvrtki. Osim iz Agroproteinke, čiji je suvlasnik, primao je i dividende iz tvrtke InterPlod, Zagrebačke banke i OTP banke, a te podatke nije unio u imovinsku karticu iako je morao.

Zbog povrede za 2019. i 2020., kada je na snazi bio stari Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Povjerenstvo je ministru izreklo kaznu obustave dijela plaće od ukupno 2600 eura u šest jednakih mjesečnih obroka, a za povrede za 2021. i 2022., kada je na snagu stupio novi zakon, jednokratnu novčanu sankciju od 2700 eura, koje mora u roku od 15 dana uplatiti u proračun, prenosi Hina.

''On nas je 2019. godine pitao smije li primati dividendu. Rekli smo mu da smije stoga što je on i dalje suvlasnik, ali smo ga upozorili na ono što nas nije pitao, a to je da dividendu mora prijaviti u imovinsku karticu. Mi mu nismo govorili kako će popunjavati imovinsku karticu'', rekla je Aleksandra Jozić Ileković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Premijer Andrej Plenković naglasio je danas u Glini da će Grlić Radman poštovati odluku Povjerenstva i postupiti prema njoj.