GRLIĆU RADMANU PRIJETI NOVI SKANDAL U imovinskoj kartici samo zemljište u Ljubuškom, stan u Zagrebu i BMW nestali

Gordan Grlić Radman
Telegram

U srijedu poslijepodne, Hrvatski sabor raspravljat će o oporbenom zahtjevu za opozivom ministra vanjskih i europskih poslova, Gordana Grlića Radmana, zbog neprijavljivanja višemilijunske dobiti od dividende u svoju imovinsku karticu. Radi se o zaradi od 20% vlasničkog udjela u tvrtki Agroproteinka, koja je od 2019. godine do danas iznosila oko 2,11 milijuna eura.

Situacija za Grlić Radmana i HDZ pogoršava se jer je priča o neprijavljenoj dividendi izbila usred krize s eutanazijom preko 20 tisuća svinja zbog afričke svinjske kuge. Agroproteinka je jedina tvrtka u zemlji koja se bavi zbrinjavanjem životinjskih lešina. Dodatno, otkrilo se da je ministar prije četiri godine pitao Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa mora li prijaviti dividendu. Iako je dobio pozitivan odgovor, ove milijune eura nije unio u imovinsku karticu, piše Telegram.

Međutim, problem s imovinskom karticom najbogatijeg ministra u Vladi može biti veći od 2,11 milijuna eura neprijavljene dividende. Moguće je da je ministar vanjskih i europskih poslova napravio cijelu seriju kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Kao rezultat tih propusta, Povjerenstvu i javnosti prijavio je znatno manji iznos svoje imovine.

Čak i ako je “zaboravio” unijeti milijune od dividende, Grlić Radman je svake godine morao popunjavati i rubriku “podatci o štednji”. U tu rubriku bi trebao ući ne samo iznos na štednom računu, već sva novčana imovina, bila ona na štednom, tekućem, žiro računu ili u “čarapi”.

Radman je 2019. prijavio da ima milijun i 152 tisuće eura štednje. U svim narednim godinama taj je iznos bio za 52 tisuće eura manji, ukupno 1,1 milijun eura, iako je samo od dividende Agroproteinke Radman dobivao stotine tisuća eura – svake godine.

Skriveni prihod od Agroproteinke mogao se, možda, uložiti u kupnju nekretnina ili pokretnina – ali imovinske kartice ministra od 2019. do 2023. godine pokazuju da je stekao tek građevinsko zemljište u Ljubuškom (Bosna i Hercegovina) vrijedno 18 tisuća eura.

Stotine tisuća eura Grlić Radmanu, međutim, možda nisu dolazile samo od Agroproteinke. U njegovoj imovinskoj kartici 2019. godine bio je prijavljen i stan u Zagrebu veličine 147,72 metara kvadratnih. Od 2020. godine tog stana nema u imovinskoj kartici, kao ni traga o eventualnoj zaradi na njegovoj prodaji.

Ministar Grlić Radman je do ove godine među pokretninama imao i luksuzni automobil BMW X5 3.0 D, proizveden 2016. godine. Od ove godine automobila više nema, kao ni traga o eventualnoj zaradi od njegove prodaje. Iznos u rubrici “podatci o štednji” i dalje je, od 2020. na ovamo, uvijek isti – 1,1 milijun eura.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije komentiralo situaciju, navodeći da je postupak redovite provjere imovinske kartice ministra u tijeku.