KRIM. ISTRAŽIVANJE Dva državljanina BiH iz Hercegovine u Hrvatsku krijumčarili strance

Uhićenje
Ilustracija

Policijski službenici Postaje granične policije (PGP) Imotski proveli su kriminalističko istraživanje nad tri muškarca, državljanina Republike Hrvatske zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela 'Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma'.

Nastavak je ovo kriminalističkog istraživanja kojeg su policijski službenici PGP Imotski proveli u ožujku na kraju kojeg su pritvorskom nadzorniku predana dva državljana Bosne i Hercegovine zbog kaznenog djela 'Protuzakonito ulaženje kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma'. 

Naime, nakon što su policijski službenici u ožujku ove godine pronašli 12 stranih državljana koji su ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku, proveli istraživanje na dvije osobe, nastavili su istraživanje i traganje za osobama za koje su postojale indicije da su povezani s ovim događajem.

Nastavkom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 28-godišnjak iz koristoljublja zajednički i dogovorno s 36-godišnjakom i 26-godišnjakom u vremenskom razdoblju od kraja veljače do sredine travnja ove godine dogovarao prijevoz većeg broja stranih državljana koje su od državljanina Bosne i Hercegovine preuzimali u blizini državne granice nakon čega su ih ostavljali na područjima koja su udaljena od državne granice. 

Prilikom prevoženja stranih državljana mijenjali su uloge vozača i prethodnice, te su za ovaj posao od osoba naplaćivali određene novčane iznose. Na opisani način ostvarili su nepripadajuću imovinsku korist u iznos oko 8.500 €.

Uz kaznenu prijavu 28-godišnjak je predan pritvorskom nadzoniku, dok je protiv 36-godišnjaka i 26-godišnjaka kaznena prijava podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, navedeno je u priopćenju policijske uprave splitsko - dalmatinske.