Kosorica ponovno s Pahorom

Jadranka Kosor

Prema najavama, susret će potrajati oko sat i pol, nakon čega će dvoje premijera dati izjave za javnost.

Premijerku Kosor pred ulazom u hotel Miklič, u kojem će se odvijati razgovori, dočekao je i srdačno pozdravio slovenski premijer Pahor, nakon čega su se vidno raspoloženi uputili prema prostorijama za razgovore.

Za susret Kosor-Pahor vlada veliko zanimanje medija i prati ga velik broj novinara iz Slovenije, Hrvatske ali i iz stranih agencija.

Slovenski mediji u srijedu ističu da je susret slovenskog premijera i hrvatske premijerke u poznatom slovenskom turističkom zimskom centru doduše neformalne naravi, ali da se na njemu očekuje daljnje produbljivanje međudržavnih odnosa koji od lanjskog dolaska Jadranke Kosor na čelo hrvatske vlade imaju stalnu uzlaznu putanju.

Kosor i Pahor susreli su se danas po prvi put nakon što su 4. studenog u Stockholmu potpisali arbitražni sporazum o načinu rješavanja graničnog pitanja, ističu mediji u Sloveniji. Oni pojašnjavaju da će Pahor i Kosor razgovarati o pitanjima vezanim za pristupnu konferenciju Hrvatske i EU, planiranu za sredinu idućeg mjeseca, budući da Slovenija na zadnjoj lanjskoj konferenciji nije omogućila otvaranje poglavlja ribarstvo, okoliš te vanjska i obrambena politika. Prema stajalištu Ljubljane, sadržajni prigovori Slovenije zbog kojih do otvaranja nije došlo odnose se na ribarska prava u hrvatskim teritorijalnim vodama, ZERP i zbrinjavanje otpada iz nuklearke Krško nakon njena zatvaranja. Danas će, prema najavama, biti riječi i o još neriješenom pitanju hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci.

business.hr