KOSOR Čovjek koji slavi ratne zločince neće riješiti probleme

Jadranka Kosor, intervju
FAH

"Dodik hoda s kantama kerozina koje navodno želi ugasiti, a Vučić dodaje jednu po jednu. Tako vidim situaciju", izjavila je večeras bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Na pitanje kako ona opisuje odnose u regiji, koji izgledaju vrlo loše, Kosor je rekla:

"Da, dijelom bih se mogao složiti. Čini se da je situacija u vezi s našim zemljama na neki način zamrznuta. Govorit ću iz iskustva Hrvatske, kao da su odnosi zamrznuti i da se ništa ne može nazvati pozitivnim, što bi moglo stvoriti novu nadu da će se zajednički pojaviti na nekim tržištima. "

Dodala je da današnjim političarima nedostaje mudrosti i hrabrosti.

"Radi se o generaciji političara, ljudima kojima nedostaje političkog ili mudrosti ili hrabrosti. Kada većina tih političara ode i dođe nova koja neće razmišljati o svom blagostanju, već o blagostanju zemlje i susjedstva, jer ćemo zauvijek živjeti zajedno. To ovisi o narodu, političarima, njihovoj hrabrosti. "

Kosor smatra da je Srbija na čelu lidera koji se nije uspio riješiti ratnih okova i veza.

"Činjenica je i ne treba izbjegavati da u ovom trenutku u Srbiji stoji osoba na čelu zemlje koja ima duboke i teške korijene koji su uvučeni u nedavni rat, a ove okove i povezanosti kao političara i državnika nisu se mogli riješiti. Vučić je bio u Hrvatskoj. 95. i rekao da Glina nikada neće postati hrvatska. Zašto spominjem Vučića? Budući da su odnosi loši, mislim na vrijeme kada je predsjednik Srbije bio gospodin Tadić, Hrvatske Josipović. trebali biste nastaviti graditi odnose ".

Stanje u BiH trenutno?

"Čovjek koji slavi ratne zločince u 21. stoljeću nije taj koji treba razmišljati kao nekoga tko će riješiti probleme. Mnogo je puta rekao da Sarajevo nije glavni grad za njega i da ga ne prepoznaje, ništa više i ne smije se ponoviti" Rekla je Kosor i dodala:

"Dodik ulazi u kante s kerozinom koje navodno želi iznijeti, a Vučić dodaje jednu po jednu iz Srbije. Tako vidim ovu situaciju."

Poruka vođi?

"Bivši premijer je jednako mrtav, što nije dobro, moglo bi se iskoristiti naše iskustvo. Mislim da će se Milanovićevim dolaskom malo pomaknuti u odnosu na BiH. Malo se možda pomakne. Očekujem da bi mogao poslati neke signale u susret s Predsjedništvom BiH. Ne možete postići napredak ako su svi u svom rovu. "