Komadina umjesto za nove aute, 400.000 kuna daje - Gorskom kotaru

Župan, Zlatko Komadina, Gorski kotar,  Ivan Vlahović, Zlatko Komadina, sdp h
Župan Zlatko Komadina vozi kao službeno vozilo, odnosno - voze ga, Škodu Superb iz 2012. godine s kojom ide na službena putovanja, ali ne samo on nego svi vodeći ljudi Županije. A na raspolaganju ima i 9 godina stari Renault Laguna, objavio je na redovitom press kolegiju odgovarajući na pitanja novinara o aktualnoj temi potrošnje javnog novca na vozni park.

Predsjednik Skupštine Erik Fabijanić objavio je, pak, da on nije prihvatio mogućnost korištenja službenog auta 24 sata dnevno.

- Živim u Rijeci i nije mi jasno zašto bih stalno imao službeni auto - rekao je Fabijanić.

Župan Komadina izjavio je i kako je odlučio 400.000 kuna koje su ove godine trebale biti utrošene na nabavku tri auta za županijske službe, preusmjeriti kao interventnu pomoć za Gorski kotar.

- To neme veze s temom nabavke automobila u Vladi. Jednostavno smo zbog stanja u Gorskom kotaru nakon elementarne nepogode odlučili ove godine obustaviti nabavku auta i preusmjeriti novac gdje je potrebnije - rekao je Komadina.

Objasnio je da Županija prosječno svake godine troši oko 400.000 kuna na nove aute, a nabavka ide redom, neovisno o funkciji osobe koja auto vozi. »Onaj auto koji ima 10 godina, mijenja se, to je naša praksa. Ali, evo, ove godine ćemo se malo strpiti«, rekao je Komadina.

Na pitanje ljulja li mu se skupštinska većina nakon što je najavljena mogućnost ujedinjavanja regionalnih stranaka, te da bi ARS iz vladajuće većine time možda mogao prijeći na stranu oporbenog PGS-a, župan je rekao.

- To mi malo izgleda kao ujedinjenje pravaša, dakle težak slučaj. Da su regionalci mogli skupa, skupa bi i ostali, ne bi se razišli. Dakle, ne mogu me srušiti - odgovorio je Komadina.

Njegov kolega Erik Fabijanić pita se ne bi li možda takav novi regionalistički savez mogao imati neke veze s HDZ-om: »Ako tako bude, zaljuljat će se niz lokalnih vlasti u nizu gradova i općina«, upozorava Fabijanić.

Obojica ističu da ih ARS dosad nije obavijestio ni o kakvim promjenama.

Župan i predsjednik Skupštine najavili su da će se na sjednici regionalnog parlamenta u četvrtak razmatrati prijedlog Laburista za podnošenjem izvješća župana vezano uz zaduženje TD Ekoplus - prijedlog će se prihvatiti, ali zainteresirani vijećnici zapravo će imati pravo samo dobiti na uvid materijale o tome.

- Nije to neka poslovna tajna, ali ugovore su potpisivali drugi, ne Županija. Prema tome, imat će pravo uvida - rekao je Komadina. On je ljut i što je Krizni ekostožer dijelio njegova pisma i korespodenciju oko CZGO Marišćina medijima i građanima, te je čak razmišljao da li da angažira policiju da se istraži odakle je to iscurilo.

- To nije tajna, ali način pribavljanja materijala je sporan. Dilanje materijala mora biti zakonito - rekao je Komadina.

TD Ekoplus još će ove godine biti financiran iz županijskog proračuna, i to sa 2,5 milijuna kuna, a od iduće godine porezni bi obveznici trebali prestati izravno sufinancirati Ekoplus - on postaje komercijalan i financirat će se iz usluga naplaćenih građanima, najavio je župan.

novilist.hr