JEDAN OD BANDIĆEVIH NAJBLIŽIH SURADNIKA "Nismo krivi, smjestio nam je Milanović"

JEDAN OD BANDIĆEVIH NAJBLIŽIH SURADNIKA "Nismo krivi, smjestio nam je Milanović"
Tportal

Nekadašnji najbliži suradnik Milana Bandića, pročelnik Davor Jelavić iznio je na sudu obranu u kojoj je prvi puta javno progovorio o optužbama koje mu se stavljaju na teret u famoznoj aferi Nadstrešnice. Riječ je o slučaju čiji početak datira još u ljeto 2008. godine. USKOK sumnja da je Grad Zagreb muljažama koje je odobrio Jelavić oštećen za ukupno 11,2 milijuna kuna. Bivši pročelnik tvrdi da su u pitanju klevete i laži, tvrdi da ga se progoni kao što je to nekad činila Udba, te ističe da ga se pritiskalo da sve prizna kako bi dobio blažu kaznu.

Detalji optužnice protiv Jelavića

Jelavića terete da je potpisao 5,2 milijuna teške sumnjive račune čelnom čovjeku tvrtke Gamont Petku Gavriloviću, jednom od poduzetnika koji su najviše surađivali s Gradom Zagrebom. Tijekom postavljanja nadstrešnica na autobusna i tramvajska stajališta pojavili su se milijunski dodatni poslovi koje je Grad platio Gavriloviću, piše Telegram.

USKOK sada tvrdi da ti radovi nisu bili obuhvaćeni prvotnim ugovorom te da je Jelavić, odobrivši plaćanja, zlorabio svoju funkciju. Osim toga Gavrilović je, prema sumnjama USKOK-a, mimo javnih natječaja dobio brojne poslove čime je grad oštećen za još šest milijuna kuna.

Uz Jelavića su optuženi i njegova tadašnja pomoćnica za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesna Lubin, direktor tvrtke ‘Gamont’ Petko Gavrilović, nadzorni inženjer Mladen Siketić te bivši direktor tvrtke ‘Gredelj’ Antun Fabek. Postoji sumnja da je tvrtka ‘Gredelj’ dobila gotovo 40 milijuna kuna vrijedan posao s postavljanjem nadstrešnica samo zahvaljujući činjenici da je Jelavić više od 20 godina radio u toj tvrtki. Naime, USKOK tvrdi da ‘Gredelj’ uopće nije zadovoljavao uvjete natječaja.

Jelavić optužio Milanovića i Ostojića

Sve te optužbe, prema riječima Davora Jelavića, obične su konstrukcije. “Protiv Milana Bandića, Gradskog poglavarstva i izvršne vlasti Grada Zagreba bila je pokrenuta medijska hajka. Kontrolirala ju je ondašnja oporba, te je vršen pritisak da se pokrenu istražne radnje protiv Bandića i njegovih suradnika. Zbog toga je veći broj postupaka i pokrenut. Četiri su bila vezana za Gradski ured za prostorno uređenje kojem sam ja u to vrijeme bio pročelnik”, kazao je na sudu iznoseći obranu.

“Progon Milana Bandića pokrenuo je policijski USKOK pod nadzorom Zorana Milanovića i Ranka Ostojića (ondašnjeg SDP-ovog ministra unutarnjih poslova op.a.)”, kazao je Jelavić optužujući Milanovića da je zločest i opasan. “Pitali su me tada novinari što mislim o Zoranu Milanoviću kao gubitniku izbora u Zagrebu na što sam im odgovorio ‘neka maknu tog psihopata s čela SDP-a. Jasno je bilo da sam mislio na Milanovića i da sam tom nepromišljenom izjavom navukao na sebe poseban Milanovićev bijes. On je zato pokrenuo politički progon protiv mene”, tvrdi Jelavić.

Milanovićev bijes zbog Bandića

Nastavio je zatim na široko obrazlagati to svoje mišljenje. Prisjetio se kako ga je Milanović isključio iz SDP-a jer je podržao Bandića na predsjedničkim izborima. Zatim ga je, uvjeren je, policija počela pratiti i prisluškivati, istraživali su ga i preko Porezne uprave, a provjeravali su mu i suprugu i sina.

“U nekoliko navrata slali su mi policiju u stan radi tobožnje kontrole lovačkog oružja. Policajci su uglavnom dolazili nedjeljom kada mi je cijela obitelj na okupu. Zvali su me na ispitivanje o predmetima o kojima ništa nisam znao.

Policijski USKOK istraživao je moju suprugu zbog kupnje građevinskog zemljišta od Zagrebačke nadbiskupije, a spomenuo bih i da su me pokušali likvidirati. Naime, 13. lipnja 2013. za vrijeme Večernjakove biciklijade dvojica maskiranih biciklista srušila su me s bicikla. Slomio sam tada četiri rebra i zadobio potres mozga”, opisivao je Jelavić.

Tražili ga da prokaže Bandića?

“Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić uhićen mene su tražili da prokažem sve inkriminirane radnje a za uzvrat mi nudili blažu optužnicu i lakšu kaznu. Ne znam tko su bili ti ljudi koji su me to tražili, mislim da se radilo o policijskim doušnicima”, nastavio je Jelavić.

Porekao je zatim sve optužbe o namještanju natječaja i plaćanju nepostojećih izvantroškovničkih radova. Tvrdi da je on samo potpisivao dokumente koje su prije njega provjerili brojni njegovi suradnici. Kaže da nije imao razloga ni u što sumnjati. “Ja sam dnevno morao potpisati i po 250 dokumenata, odnosno oko 66 tisuća dokumenata godišnje. Ja nisam imao nikakvu mogućnost provjeriti sve to prije potpisivanja”, pravdao se Jelavić.

‘Progone me kao Udba’

Na kraju je usporedio svoj kazneni postupak s progonom svog oca i strica od strane udbaških progonitelja. “Mog oca i njegovog brata poslali su 1949. u zatvor optuživši ih da su izvjesnom Stanku Borovcu pomagali hranom. Oduzeli su im ime i prezime i nazvali ih ‘bandom’.

I meni je tužitelj ovdje oduzeo ime i prezime i nazvao me ‘članom udružene zločinačke grupe’. Izopćio me iz svakog vida društveno korisnog rada jer s takvom osobom nitko ne želi surađivati niti razgovarati. Ja se nadam da ću svoje ime vratiti”, zaključio je Jelavić.