IZGLEDA BIZARNO, ALI ŠTEDI PROSTOR U Hrvatskoj izgrađena prva rotacijska garaža

rotacijska garaža Pula
Screenshot/HRT

Tvrtka Pula Parking, koja upravlja parkiralištima u tom gradu, u probni rad pustila je rotacijsku garažu - prvu i jedinu u Hrvatskoj.

Mnogi su se pitali je li na njemu uopće sigurno ostaviti automobil. No mjerodavni uvjeravaju - rolo parking praktična je i sigurna tehnologija koja štedi prostor. Na šest nekadašnjih parkirališnih mjesta sada se ovdje može smjestiti 30 vozila, piše HRT.

''To su tri rolo garaže, u svaku stane po 10 vozila, gdje se naizmjence izmjenjuju, ulazak je reguliran rampama gdje se čitaju registarske oznake, koristi se aplikacija kako bi se vozila uparkirala unutra i vratila natrag nakon završenog parkiranja'', objasnio je Boris Agatić, pomoćnik direktora, Pula Parking.

Garaža je testirana na udare vjetra, pa i potres.

''Upravo sada vršimo atest, prije tehničkog pregleda, sigurnost je osigurana, vidi se ovdje kako smo 10 vozila smjestili gore i ništa se ne događa, sve je sigurno'', rekao je Agatić.

Hrvatski proizvod

''Baš ovo je hrvatski projekt, motore su patentirali Hrvati, zanimljivo je da ima samo 9,2 kilovata, potrošnja mu je minimalna, možemo ih unaprijediti i da budu punionice za električna vozila'', istaknuo je Manuel Brumnić, zamjenik rukovoditelja javnih parkirališta.

Tehnički pregled dogovoren je za četvrtak, a koji dan poslije počet će probna faza za građane, i to besplatno. Za početak korisnicima će pomagati djelatnici. No garaža će se inače koristiti preko spomenute aplikacije putem koje će se moći i rezervirati mjesto. Kad se Puljani naviknu, počet će i naplata - 1 euro zimi, a 1,60 euro ljeti.