Ivan Lovrenović istupio iz Hrvatskog društva pisaca

Kako je naveo, odluka da istupi iz HDP-a jedini je način na koji može izraziti prosvjed i indignaciju zbog geste predsjednika HDP-a Velimira Viskovića, koji je u intervjuu što ga je dao listu Vijenac (13. siječnja 2011. godine) ustvrdio: „Nemoguće je naći Hrvata, osim možda Miljenka Jergovića, koji bi našao opravdanje za reafirmaciju četništva u Srbiji."

"Ne pamtim kad sam pročitao kraću a opakiju tvrdnju jednoga književnoga i javnog uglednika. Jedna je stvar što je potpuno net0čna, odnosno svjesno lažna. To se može ostaviti autoru na dušu i na karakter. Mnogo gori i opasniji je način na koji je artikulirana i odaslana - kao lozinka kojom se svim zainteresiranim i entuzijastičnim domoljubima signalizira da bi bogougodno hrvatsko djelo bilo nekako maknuti toga zloćudnog 'reafirmatora četništva'.

O Miljenku Jergoviću može misliti što god tko hoće. Tako i Velimir Visković može priznavati da mu je on 'kritičarska zabluda'; ne vjerujem da taj kasni autodafe može nauditi Jergovićevoj književnosti, više govori o kriteriologiji kritičara i kanonizatora hrvatske književnosti. No, ugrožavanje nečijega fizičkoga integriteta sasvim je druga stvar - na to nitko ne smije imati pravo.

Ako sam što propustio, molim kolege iz HDP-a da me isprave, no svih ovih dana otkako je osvanuo Viskovićev intervju u Vijencu nisam uspio primijetiti niti jednu jedinu javnu reakciju - niti od uprave i članova HDP-a, niti u cijeloj hrvatskoj javnosti", navodi se u pismo koje je Lovrenović uputio Hrvatskom društvu pisaca, uz zahtjev da ga ova asocijacija briše iz svoga članstva.

(Fena)